Hírek
A savó, mint tejipari melléktermék hasznosítása bio élelmiszer előállítására
Projekt megvalósító: |
|
cégnév. |
Nyugat-Magyarországi Egyetem, Agrártudományi Centrum |
város |
9200 Mosonmagyaróvár |
utca hsz. |
Lucsony u. 15-17. |
tel. |
+36 1 219 0322 |
fax. |
|
e-mail |
|
web: |
|
Projektvezető: |
Dr. Szigeti Jenő egyetemi tanár, centrumelnök |
Megvalósítás időszaka: |
2006. 05. 02. – 2007. 10. 01. |
Forrás: |
Pályázati forrásból támogatott (89,98 %-os támogatási intenzitás) INNOREG – BAROSS-7-2005-0261 |
Projektméret: |
25 012 eFt (támogatás 22 507 eFt) |
Tevékenységek: |
Az első munkaszakasz során megvalósították a környezetszennyező tejipari melléktermék (savó) tovább-feldolgozását, új termék létrehozását és az ehhez szükséges alkalmas új technológia és gép berendezés kifejlesztését. A pályázat második munkaszakasza a Termékfejlesztésekre irányult. A termékfejlesztés a következő főbb fejlesztési területeken folyó munkák összehangolásával valósult meg: · Receptúra és technológia kidolgozása, · Klinikai tesztek, |
Eredmények: |
A Gép- és Technológiafejlesztés munkaszakasz keretében kidolgozásra kerültek: Ø a felhasznált alapanyagok specifikációja, Ø a probiotikus savóital optimális paramétereinek kísérleti meghatározása, Ø a tervezett gyártási folyamat anyagmérlege, Ø a termelési struktúra véglegesítése, Ø a folyamatos üzemű savóital előállítás modellezése, Ø az üzemi gyártástechnológia folyamatábrája, Ø az üzem jóváhagyott telepítési tervei, Ø az előállított berendezések gépkönyvei és műszaki leírásai. A 2. munkaszakasz keretében kidolgozásra kerültek az alap-receptúrák a klinikai tesztek alapján és elkészültek a különböző ízesítésű prototípusok. |