Hírek

A savó, mint tejipari melléktermék hasznosítása bio élelmiszer előállítására

A savókutatásokkal kapcsolatos felhalmozott tudás alapján az NYME vezetésével új termékek kifejlesztése és gyártásra előkészítése a régió számára. A cél a kutatás-fejlesztés eredményeképpen előállításra kerülő emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerek (pl: savóitalok) mintadarabjai, prototípusai előállítása.

Projekt megvalósító:

 

cégnév.

Nyugat-Magyarországi Egyetem, Agrártudományi Centrum

város

9200 Mosonmagyaróvár

utca hsz.

Lucsony u. 15-17.

tel.

+36 1 219 0322

fax.

 

e-mail

info@ali.org.hu

web:

 

Projektvezető:

 

Dr. Szigeti Jenő

egyetemi tanár, centrumelnök

Megvalósítás időszaka:

2006. 05. 02. – 2007. 10. 01.

Forrás:

Pályázati forrásból támogatott (89,98 %-os támogatási intenzitás)

INNOREG – BAROSS-7-2005-0261

Projektméret:

25 012 eFt (támogatás 22 507 eFt)

Tevékenységek:

Az első munkaszakasz során megvalósították a környezetszennyező tejipari melléktermék (savó) tovább-feldolgozását, új termék létrehozását és az ehhez szükséges alkalmas új technológia és gép berendezés kifejlesztését.

A pályázat második munkaszakasza a Termékfejlesztésekre irányult.

A termékfejlesztés a következő főbb fejlesztési területeken folyó munkák összehangolásával valósult meg:

·         Receptúra és technológia kidolgozása,

·         Klinikai tesztek,

·      Prototípus elkészítése.

 

Eredmények:

A Gép- és Technológiafejlesztés munkaszakasz keretében kidolgozásra kerültek:

Ø       a felhasznált alapanyagok specifikációja,

Ø       a probiotikus savóital optimális paramétereinek kísérleti meghatározása,

Ø       a tervezett gyártási folyamat anyagmérlege,

Ø       a termelési struktúra véglegesítése,

Ø       a folyamatos üzemű savóital előállítás modellezése,

Ø       az üzemi gyártástechnológia folyamatábrája,

Ø       az üzem jóváhagyott telepítési tervei,

Ø       az előállított berendezések gépkönyvei és műszaki leírásai.

A 2. munkaszakasz keretében kidolgozásra kerültek az alap-receptúrák a klinikai tesztek alapján és elkészültek a különböző ízesítésű prototípusok.

 

Közösség