Hírek

3 ok, amiért a magyar innovációt felhúzza a gyógyszeripar

A gyógyszeripar azon kevés magyar iparágak egyike, amely nemzetközileg is versenyképes.

A hazai gyógyszeripar kiemelt szerepet játszik a magyar gazdaságban, fajlagosan rövid értékláncokkal, magas értékkoncentrációval és mély, de aszimmetrikus nemzetközi beágyazottsággal - hangzott el a Magyar Közgazdasági Társaság szakmai fórumán - írja a novekedes.hu.

A gyógyszeripar a magyar gazdaság speciális ágazata, amely a privatizációt követően jelentősen átalakult az elmúlt évtizedekben. A nemzetközi értékláncokba illeszkedve ma alapvetően generikus jellegű az ágazat, de természetesen organikus gyártók is léteznek – derült ki a Magyar Közgazdasági Társaság online konferenciáján, amelyen „A gyógyszeripari értéklánc sajátosságai Magyarországon” című, a Közgazdasági Szemlében megjelent cikket mutatták be az írás szerzői.

Antalóczy Katalin, a Budapesti Gazdasági Egyetem Nemzetközi Gazdaságtan Tanszékének tanszékvezető főiskolai tanára előadásában kiemelte: a magyar gyógyszeripar komoly hagyományokkal rendelkezik, folyamatosan a leginnovatívabb iparágak közé tartozik, erősen exportorientált, és azon kevés magyar iparágak egyike, amely nemzetközileg is versenyképes. A szerzők azért döntöttek a gyógyszeripar értékláncának elemzése mellett, mert annak ellenére nem gyakorol jelentős húzó hatást a kapcsolódó iparágakra, nem is beszélve az egész gazdaságról. 

A szerző arról is beszélt, hogy a nemzetközi szakirodalom rámutat, a gyógyszeripar szinte az egyetlen olyan iparág, amely előre és hátra mutató értékláncrendszere szinte teljesen független a nemzetgazdaság egészétől, ami magyarázhatja, vajon miért nem húzza maga után az ágazat a magyar gazdaságot.

https://weborvos.hu/lapszemle/3-ok-amiert-a-magyar-innovaciot-felhuzza-a-gyogyszeripar-268593

Közösség