Vállalkozóknak

Már leshetjük az új uniós pályázatok kiírását

A kormány döntése alapján a pályázatok már az uniós jóváhagyás előtt megjelennek a központi költségvetés kockázatára; elsősorban olyan kiírásokról van szó, amelyeket 99 százalékos valószínűséggel jóváhagy majd az Európai Bizottság. Mint azt korábban megírtuk,Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a szaktárcáknak október hatodikára (azaz mára) kell elkészülnie a kiírásokkal és a háttéranyagokkal, így már elvileg a mai napon megjelenhetnek az első kiírások. (A pályázatokat úgy várják már a kkv-k, mint a gyerek a karácsonyt.)

A kkv-kat érintő kiírások  várhatóan csak a konvergencia régiókból lesznek elérhetőek!

Az új pályázati kiírások az eddigieknél komplexebbek lesznek, és kiemelt támogatást tesznek lehetővé az előre kijelölt ágazatokban. Az ország újraiparosítását szem előtt tartva ide tartoznak majd az autóipari beszállítók, az IT-szektor és az egészségügyi ágazat. A jelenleg kiírásra váró pályázatokban a feldolgozóipari cégek indulhatnak. A Széchenyi 2020 pályázatokra csak elektronikusan lehet pályázni, s az állami adatbázisban rendelkezésre álló adatokat az intézményrendszer kéri majd le. A tervek szerint működnek bizonyos pénzösszeg alatt „automatikus pályázatok”, ahol csak normatív feltételekhez kötnék a pályázati pénz elnyerését.

Fontos tudnivaló, hogy a most kiírandó pályázatokra, a kiírástól eltelt harminc nappal lehet megkezdeni a pályázatok benyújtását! Ezért mindenkinek ugrásra készen kell várnia a benyújtási idő megnyílását, már előkészített pályázattal!

Ami a kis- és középvállalkozásoknak érdekes lehet:

Beruházási támogatás kapacitásbővítésre és kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésre: 8,5 milliárd forintos keretösszeggel, 10-100 millió forint pályázható értékkel, 50 százalékos támogatási intenzitással indul, mintegy 200 pályázó kaphat vissza nem térítendő támogatást új gyártókapacitás, illetve kapcsolódó infrastrukturális beruházásra. Csak a feldolgozóiparban működő, legalább egy éve 10 főt foglalkoztató kkv-k pályázhatnak majd, amelyeknek az árbevételük legalább fele az pályázatra benyújtott beruházással érintett szegmensből érkezik.

A támogatást kapcsolódó infrastrukturális beruházásokra, üzemcsarnok építésre, bővítésre stb. is igénybe lehet venni, ám itt a pályázat elkészítésénél ügyelni kell arra, hogy  megjelenik a fenntarthatóság szempontja: az új épület tetőszerkezetét napelem elhelyezésére alkalmassá kell tenni, az épület energiaigényét legalább 50 százalékban megújuló energiából kell fedezni. (Nem az ipari folyamatok energiaigényét.)

Külpiaci terjeszkedés támogatása: 1,5 milliárdos keretösszeggel indul azoknak a vállalkozásoknak, amelyek magas feldolgozottságú, végfogyasztásra szánt termékeket állítanak elő. Várhatóan 3-8 millió forintos pályázati támogatások lesznek elérhetőek, 70 százalékos intenzitással. A cégeknek komoly feltételeknek kell megfelelnie: piackutatást kell végezni, idegen nyelvű honlapot kell készíteni, stb. Kiállítási tevékenységre, többször használatos marketingeszközök készítésére vehető  igénybe a támogatás.

Forrás: piac&profit

PROJEKTEK arrow

ECOS4IN
2019.05.24.

INNOGROW
2019.05.24.

SKILLS+
2019.05.24.

SYMBI
2019.05.24.

E-CONOMY
2018.11.30.

femcoop PLUS
2016.10.16.