Vállalkozóknak

Bő 2000 milliárd forint jut a fejlesztési tárca uniós projektjeire 2020-ig

A forrásokra a minisztérium vezetésével elkészült, majd az Európai Bizottság által elfogadott Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) és Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében lehet pályázni. Amint beszámoltunk róla: a Bizottság február végén fogadott el egyszerre öt magyar Operatív Programot is, köztük a fejlesztési tárca égisze alá tartozó, imént említett két programot is.

A pozitív brüsszeli jelzés hatására a kormány azt jelezte, hogy márciusban indulhat meg a pályázatok tömeges meghirdetése, igaz az NFM mostani közleménye erre külön nem utal.

Az 1032 milliárd forint uniós forrást mozgósító IKOP egyebek mellett az országhatár és a megyeközpontok bekötéséhez szükséges, még hiányzó útszakaszok megépítését, a vasútvonalak villamosítását, szűk keresztmetszeteinek felszámolását, a lassújelek megszüntetését, elővárosi motorvonatok és helyi buszok beszerzését, személyszállítási csomópontok és átszállási kapcsolatok kialakítását támogatja majd.

A 997 milliárd forintos uniós támogatással megvalósuló KEHOP forrásai döntően ár-, belvíz- és katasztrófavédelemre, ivóvíz- és szennyvízkezelési célok megvalósítására, a hulladékártalmatlanítás- és hasznosítás rendszereinek fejlesztésére, természetvédelmi célú beruházásokra, megújuló energiaforrások alkalmazására és épületenergetikai korszerűsítésekre fordíthatók.

A késedelmes állami projektek listáján sok olyan környezetvédelmi beruházás is szerepel, amely kapcsán a derogáció lejárata közeledik, így akár kötelezettségszegési eljárás is indulhat Magyarország ellen.

Forrás: portfolio
LEGOLVASOTTABB HÍREKarrow


PROJEKTEK arrow

ECOS4IN
2019.05.24.

INNOGROW
2019.05.24.

SKILLS+
2019.05.24.

SYMBI
2019.05.24.

E-CONOMY
2018.11.30.

femcoop PLUS
2016.10.16.