90 milliárd forint friss EU-s forrás várja a feldolgozóipari kkv-kat

Cimkék:  kkv, munkahelyteremtés, Pályázat

Kevesebb, mint egy hónapja van a projekttervek összeállításához, s a pályázathoz szükséges önerő előteremtésére azoknak a vállalkozásoknak, amelyek az elsők között kívánnak jelentkezni a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) elsőként megjelent pályázatára.

A június 22-én ötmilliárd forintos keretösszeggel megnyíló első GINOP kiírás célja a mikro-, kis- és középvállalkozások piaci megjelenésének támogatása, amelyet hamarosan a termelési célú kapacitásbővítést és a szabad vállalkozási zónákban létszámbővítést tervező kkv-kat segítő pályázatok követhetnek, együttesen 85 milliárd forintos keretösszeggel. Ugyanakkor a kedvezményezett körbe tartozó vállalkozások is csak abban az esetben indulhatnak eséllyel az európai uniós források megszerzéséért, amennyiben képesek megnyugtató módon biztosítani az előírt pályázati önrészt, s minden a kiírásban szereplő adminisztratív és technikai feltételnek képesek eleget tenni - hívják fel a figyelmet az OTP Business és az OTP Hungaro-Projekt szakértői.


2015.június 5. Június 22-től nyújthatják be pályázataikat azok a mikro-, kis- és középvállalkozások, amelyek piaci megjelenésük segítésére kívánnak európai uniós forrásokat igénybe venni. Az első, kifejezetten a feldolgozóipari vállalkozásokat megcélzó GINOP pályázat 5 milliárd forintos keretösszeggel nyílik meg. A GINOP-1.3.1-15 kódszám alatt megjelent kiírás keretében a kedvezményezett vállalkozások 1,5 millió és 20 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak, a támogatás maximális mértéke pedig az összes elszámolható költség legfeljebb 50 százaléka lehet.


A GINOP-1.3.1-15 kiírást rövid időn belül további két GINOP pályázat követheti, amelynek keretéből a kkv-k kapacitásbővítésre, illetve az ún. szabad vállalkozási zónákban történő munkahelyteremtésre igényelhetnek majd vissza nem térítendő támogatást. A mikro-, kis- és középvállalkozások termelési célú kapacitásainak bővítését segítő GINOP-1.2.1 pályázat a kormányzati tervek szerint 80 milliárd, míg a mikro-, kis- és középvállalkozások szabad vállalkozási zónákban történő munkahelyteremtő beruházásainak támogatására szolgáló GINOP-1.2.2 pályázat 5 milliárd forintos keretösszeggel fog megjelenni. A vállalkozások körében széles körben várt - a Budapesten és Pest megyén kívül az ország egész területéről igénybe vehető - GINOP-1.2.1 pályázat keretében a kedvezményezett szektorban tevékenykedő vállalkozások egyszerűsített eljárás keretében várhatóan 10 és 100 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek. A támogatás maximális mértéke pedig 35 és 50 százalék között változhat a cégmérettől, illetve a földrajzi elhelyezkedéstől függően.


„A kkv-kra szabott feltételek, illetve az egyszerűsített eljárás gyors és hatékony segítséget kínál a feldolgozóipari vállalkozásoknak, amelyek közül sokan érezhetik úgy, hogy eljött a megfelelő időpont régóta halogatott fejlesztéseik megvalósításához. Azonban a pályázás csak abban az esetben lehet eredményes, amennyiben az érintettek képesek az előírt önrész előteremtésére, valamint a kiírásban szereplő adminisztratív és technikai feltételeknek is eleget tudnak tenni” – mondta Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója.


A szakértők szerint a speciális gyártási technológiát igénylő területeken komoly nehézséget okozhat a termelő beruházást végrehajtó vállalkozásoknak, hogy a gépbeszerzésekhez -, ahol a gyártói ajánlat beszerzését is csatolni kell - minden esetben legalább három ajánlatot kell bemutatni. 


„A kapacitásbővítésre irányuló pályázat esetében a pályázóknak érdemes kiemelten figyelniük a kötelező vállalásokra. Egyrészt a projekt fizikai befejezését követő két évben minimum 5%-kal vagy a támogatás összegével megegyező mértékben növelniük kell nettó árbevételüket, másrészt foglalkoztatotti létszámukat jelenlegi információink szerint minimum 4 fővel, 15 millió forintos támogatásonként 1 fővel emelniük kell, majd a bázislétszámhoz képest nettó növekményként a projekt fizikai befejezésétől számított legalább két lezárt évig ezt a létszámot fenn is kell tartaniuk. Ez várhatóan komoly kihívások elé állítja majd a pályázni kívánó kis- és közepes vállalatok többségét.” – fejtette ki Boros Áron, a pályázati tanácsadással foglalkozó OTP Hungaro-Projekt Kft. ügyvezetője.


A siker szempontjából legalább ennyire fontos, hogy a pályázaton induló cégek már az első lépések között mérlegeljék, miként lesznek képesek biztosítani a pályázati önrész összegét.  
„Az érintett vállalkozások ezt akár hitelből is előteremthetik, ám ehhez olyan konstrukciót kell választaniuk, amely rugalmas és gyors finanszírozást tesz lehetővé az európai uniós pályázatokhoz igazodva” – hangsúlyozta az OTP Business ügyvezető igazgatója.


Erre az üzleti igényre is választ kíván adni és egyúttal a hazai vállalkozói hitelezésnek újabb, jelentős lökést ad az OTP Business 250 Vállalati Hitelprogram, amelyet a programnak nevet adó pénzintézet április elején hirdetett meg. Az OTP Business 250 Hitelprogramba az évi 250 millió forintnál nagyobb árbevételű vállalkozások kapcsolódhatnak be, amelyek egyszerre juthatnak folyószámla-, forgóeszköz- és beruházási hitelhez is. Az utóbbi hitelterméket pedig a vállalkozások az uniós források igénybe vételéhez szükséges önrészhez is felhasználhatják. Az EU-s pályázatok igénybe vétele szempontjából ugyancsak kedvező, hogy az egyes hitelösszegek 10 és 250 millió forint között változhatnak, az elérhető legnagyobb hitelösszeg több hitel együttes igénylése esetén is 250 millió forintban maximalizált. A hitelprogram előkészítése során kiemelt szempont volt, hogy a hitelt igénylő vállalkozások elérhető áron jussanak a hitelekhez, és a legkedvezőbb árú MNB Növekedési Hitelprogram (NHP) kínálta lehetőségeket is ki tudják használni.


Az új EU-s pályázatok rendkívüli módon kiszélesítik a magyarországi kkv-k forrásszerzési lehetőségeit, emellett - a már megjelent három kiíráson túl - a következő hónapokban további pályázatok sora fog megjelenni. A kormányzat által március végén elfogadott, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 2015. évre szóló éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló kormányhatározat szerint az idei GINOP pályázatok finanszírozására összesen több mint 300 milliárd forintot különítettek el. Azonban a források lehívása csak abban az esetben lehet sikeres, ha az önerő biztosítása zökkenőmentes.

 

Forrás: profitline

2015.06.08.