Best-practice adatbázis

Tudás-intenzív K+F vállalkozások alapításának, menedzselésének jó gyakorlatának megismerése, adaptálása (BAROSS_ND07-ND-INRG1-07-2008-0003)

 

Projekt megvalósító:   
Cégnév: Nyugat-Magyarországi Egyetem
Város: Sopron
Utca hsz.: Bajcsy Zs. u. 4.
Telefon: +36-99-518-149
Fax: +36-99-518-257
E-mail: mgal@emk.nyme.hu
Web: www.nyme.hu
Projektvezető: Gálné Kapás Márta
Megvalósítás időszaka: 2010. 02.15. – 2010. 11.15.
Forrás: NKTH Baross ND07
Projektméret:   3.351.000 HUF

 

Tevékenységek:

Ausztráliában a TCG cégcsoport cégeinek, a MENTRE Corporation és az Information City Ltd. székhelyén Mr. Robert Crompton mutatta be a MENTRE®  programot, amely innovatív, magas technológiájú kezdő cégek fejlesztésére kidolgozott tréning program. Mr. Robert Crompton több évtizedes vállalkozás alapítási és befektetői tapasztalattal rendelkező szakember irányítása mellett napi gyakorlat szintjén ismerkedtem a coaching és mentorálás gyakorlatával, illetve részt vettem a cég által szervezett workshopokon, konferencián.  Robert Crompton bemutatta a MENTRE® programot, kihangsúlyozva a tudás alapú cégek alapítási és menedzselési gyakorlatának buktatóit, az alkalmazás szempontjából legfontosabb sarok pontokat. A MENTRE® személyes és csoportos coaching formájában segíti a résztvevő kezdő vállalkozások menedzsmentjét, tulajdonosait, a feltalálókat az ötletük piacosításában, az üzletük fejlesztésében. Sydneyben a TCG Group (cégcsoport) vállalkozásaival ismerkedtem. A Global Access Partners (GAP) egy (proaktív) kezdeményező nonprofit vállalkozás, amely társadalmi vitákat kezdeményez fontos, a társadalmat foglalkoztató kérdésekről, mint vállalkozásfejlesztés, foglalkoztatás, egészségügy, oktatás, környezetvédelem, stb. A TCG cégcsoport 2005-ben alapított a First 5000 Clubot – az ausztrál középvállalkozások érdek-képviseleti klubját, amely interaktív webes fórumot biztosít az ausztrál középvállalkozásokat leginkább foglalkoztató témákban.

Az ösztöndíj program második részében Kanadában, a British Columbiai Egyetemen, az University of British Columbia Industry-Liaison Office-ban (UILO) – Technológia Transzfer Irodában és az Edmontoni TEC Edmonton Technológia Transzfer irodában töltöttem összesen 10 hetet. Az University – Industry Liaison Office-t a UBC 26 éve alapította kísérlet képen, elsőként Kanadában. A British Columbiai Egyetemen létesült Technológia Transzfer iroda az elmúlt 26 évben sikeresnek bizonyult, amelyet nemzetközileg is többször elismertek. AZ UILO és a TEC Edmonton is állandó kapcsolatban van az egyetemi kutató központokkal (főként az élettani kutatások erősek), felkarolja, menedzseli az egyetem K+F eredményeket produkáló teamjeit, részt vesz a K+F eredmények piacosításában, napi kapcsolati szinten jelen van az egyetem fejlesztés politikájában. Rendszeresen részt vettem a TEC Edmonton által szervezett rendezvényeken, megismertem a technológiai transzfer-szolgáltatásokat, részt vettem az egyéni és csoportos coachingokon.

Eredmények:

A MENTRE program fő elemei, melyek átadásra kerültek szóban és ppt formájában:

  1. Új üzleti ötletek fejlesztése (beleértve az e-business lehetőségét)
  2. Kapacitásfejlesztést feltáró workshop anyagát, a piacra lépés előkészítését
  3. Piac és marketingelemzés
  4. K+F ötletek, eredmények piacosításának gyakorlatát
  5. Az üzleti lehetőségek szellemi tulajdon védelme anyagot
  6. Mentor és coach feladatokat az üzletfejlesztésben

Napi szinten megismertem az egyéni és csoportos mentorálás gyakorlatát, melyet a két soproni mentor programban napi szinten tudok alkalmazni.

A projekt előnyei, hasznosulása:

Új módszerekkel, pl az ausztrál  MENTRE®vagy az UILO-n és a TEC-Edmonton-ban tanult K+F+I támogató módszerekkel segítjük az  NYME és a Sopron Holding vállalkozásait, a mentor programba jelentkezők vállalkozási ötleteik sikerre vitelét.
LEGOLVASOTTABB HÍREKarrow


PROJEKTEK arrow

ECOS4IN
2019.05.24.

INNOGROW
2019.05.24.

SKILLS+
2019.05.24.

SYMBI
2019.05.24.

E-CONOMY
2018.11.30.

femcoop PLUS
2016.10.16.