Best-practice adatbázis

PROTOTEC - Rapid PROTOtyping TEChnológiai Szolgáltató, Demonstrációs és Oktató Műhely

 

Projekt megvalósító:   
Cégnév: INNONET Innovációs és Technológiai Központ Nonprofit Kft.
Város: Győr
Utca hsz.: Gesztenyefa u. 4.
Telefon: +36-96-506-900
Fax: +36-96-506-901
E-mail: info@prototec.hu 
Web: http://www.prototec.hu 
Projektvezető:  Budavári László
Megvalósítás időszaka: 2009.07.01 – 2010.12.31.
Forrás: Baross Gábor Program Nyugat-Dunántúl (Baross_ND07)
Projektméret: 35.425.000 HUF - Elszámolt támogatás: 31.882.000 HUF

 

Tevékenységek:

Tervezés

  1. Eszközspecifikációk rögzítése (workflow modeling, best practice tanulmánylátogatások, specifikáció véglegesítése)
  2. Szolgáltatási terv készítése (üzemeltetési terv készítés)

Beszerzés

  1. Eszközbeszerzés – Hardverek (3D nyomtató, támasztóanyag leválasztó, 3D tervező munkaállomás)
  2. Eszközbeszerzés – Szoftverek (3D nyomtatás vezérlő szoftver, 3D modell konvertáló, STL javító szoftver, mérnöki rajzoló, operációs rendszerek, nyilvántartó szoftver stb.)
  3. Eszközbeszerzés – Kellékek és demonstráció (Tárolóeszközök, konténerek, rekeszek, kész modell utókezelő munkaasztal, zárható tároló, munkatérvilágítás, elektronikus információs pult)

Üzemeltetés

  1. Próbaüzem (próbamodellezés, üzemeltetési terv véglegesítése)
  2. Együttműködések (4 egyetemi hallgató, egyetemi – kutató mentor)
  3. Disszemináció(Technológiai szeminárium szervezése, honlap, nyomtatott műszaki tájékoztatók, demonstrációs film, sajtótájékoztató)

Eredmények:

A pályázat során hármas tagolásban fogalmaztuk meg a PROTOTEC műhely jelentőségét. A teljes Projekt fő eredményei e tagolásnak megfelelően a következőek:

Szolgáltatási funkció:Hardverek és szoftverek kiválasztása, beszerzése, beüzemelése. 3D nyomtatás, prototípusgyártás szolgáltatáshoz szükséges ismeretek elsajátítása. Szolgáltatás megkezdése.

Demonstrációs funkció: A prototípusgyártás működés közbeni bemutatására, szemléltetésére alkalmas műhely kialakítása. Szakmai rendezvények, tréningek szervezése, érdeklődők fogadása. Ismertető anyagok kidolgozása.

Oktatási funkció:Együttműködés a Széchenyi István Egyetemmel, hallgatók fogadása, hallgatói kutatási feladatok azonosítása. Technológia megismertetése a diákokkal.

A projekt előnyei, hasznosulása:

A PolyJet technológiával, Objet Eden 260V berendezéssel történő 3D nyomtatás az INNONET Innovációs és Technológiai Központ első olyan kompetencia szolgáltatása, amely közvetlenül a fejlesztő, gyártó vállalkozásoknak szól. Létrehozása olyan új fejlődési pálya mérföldköve Központunkban, amely révén a jövőben egyre több naprakész műszaki megoldást tudunk kínálni a környező cégek fejlesztési projektjeihez.

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal támogatásával megvalósult beruházás számunkra hosszú távú elkötelezettséget jelent; célunk nonprofit üzemeltetési modell szerint minden keletkező bevételt visszaforgatni a szolgáltatások működtetésére és az eszközpark fejlesztésére.

A régió vállalkozásai számára a 3D nyomtatás a következő módokon ösztönzi az innovációs tevékenységet:

Közvetlenebb kapcsolat az ügyfelekkel: A vállalkozások partnerei már a tervezés / ajánlatadás fázisában kézbe vehetik termékei prototípusát. Egy új modellel akár a sorozatgyártás előtt hónapokkal megjelenhet vásárokon, szakmai bemutatókon. Lehetőség nyílik rendkívül összetett dolgok modellezésére is (legyen szó épületekről, protézisekről és implantátumokról, de akár újszerű képző- vagy iparművészeti alkotásokról stb.) Ugyanabból az alkatrészből előállítható egyszerre több különböző változatot is a vevő igényeinek megfelelően.

Hatékonyabb fejlesztés: a kész, kipróbálható modellek segítik a tervező és gyártási szakemberek közötti párbeszédet. Gyorsan felismerhetőek a beépítésnél vagy sorozatgyártásnál problémát okozó felületek. Egyértelműen kiderül, hogy az adott alkatrész „befér" vagy „nem fér be", nem illeszkedik tervezett helyére.

Szerszámkészítés és más gyártási eljárások támogatása: nemcsak egyes alkatrészek, de azok (megfelelő osztófelületekkel elválasztott) negatívjai is előállíthatóak 3D nyomtatás révén. Az eljárás így számos lehetőséget nyújt, legyen szó akár homokformázásról, precíziós öntésről, vagy kis sorozatú műanyag alkatrészek előállításáról.

A hagyományos eljárással kinyomtatott/plottolt rajzokon is pillanatok alatt felismerhetőek olyan hibák, és lehetőségek, amelyek a számítógép képernyőjén még nem voltak nyilvánvalóak. Ugyanez a jelenség hatványozottan érvényes a kézbe vehető valós modellekre. A 3D nyomtatás révén kínált ilyen, korai felismerések számottevően csökkenthetik a fejlesztések költségét.
LEGOLVASOTTABB HÍREKarrow


PROJEKTEK arrow

ECOS4IN
2019.05.24.

INNOGROW
2019.05.24.

SKILLS+
2019.05.24.

SYMBI
2019.05.24.

E-CONOMY
2018.11.30.

femcoop PLUS
2016.10.16.