Best-practice adatbázis

KÉZZEL TAPINTHATÓ VAKVEZETŐ SÁV KIFEJLESZTÉSE

Projekt megvalósító:

Cégnév:

DEL Design Tervezőiroda

Város:

9400 Sopron

Utca, hrsz.:

Várkerület 106.

Telefon:

+36 30 419 2602

Fax:

-

E-mail:

kj@deldesign.hu, info@deldesign.hu

Web:

http:// www.deldesign.hu

Projektvezető (kontakt):

Kocsis Júlia

Megvalósítás időszaka:

2008. – 2010.

Forrás:

Saját erő

Projektméret:

500 000 Ft

 

Tevékenységek:

Elkészült egy olyan kézzel tapintható vezetősáv prototípusa, amely a vakok és gyengénlátók számára nyújt segítséget az eligazodásban épületen belül.

A termék formatervezési mintaoltalommal és védjegyoltalommal rendelkezik.

Eredmények:

A termék (elkészült prototípus) a ma használatos talajburkolati vezetősávok továbbfejlesztéséből, újragondolásából született. Azáltal, hogy az eszköz a talajszint helyett a falon van elhelyezve, biztonságosabbá, hatékonyabbá és könnyebben használhatóvá válik. A vezetősáv különböző információt hordozó elemekből épül fel: a standard elemek a távolságérzékelésben és a közeledő akadályokra való figyelmeztetésben nyújtanak segítséget, míg a piktogramos elemek egyéb információkkal szolgálnak az akadályokról. Moduláris felépítésének köszönhetően bármelyik középületben elhelyezhetők a megfelelő kombinációban. Rögzítése egy sínrendszer segítségével történik, amely lehetővé teszi a darabok cserélhetőségét. A vezetősáv elemei domború csempeként sorakoznak a falon. Alakját ergonómiai szempontok befolyásolták. Élei lekerekítettek, nem balesetveszélyesek.

Előnye a talajburkolati sávval szemben, hogy biztonságos, jól értelmezhető, könnyen takarítható. Szükség esetén az elemek könnyedén cserélhetők a sínrendszernek köszönhetően. Mivel a padló helyett a falra kerül, kisebb az esélye, hogy akadályozza a mozgáskorlátozott embereket, nem tud benne elakadni a lábuk vagy a segédeszközük.

A projekt előnyei, hasznosulása:

A felhasználó a folyosón közlekedve a vezetősávot használva könnyebben érzékeli a távolságokat, figyelmeztetést kap arról, ha közeledik valamihez, és a piktogramok segítségével azt is megtudja, mihez.
LEGOLVASOTTABB HÍREKarrow


PROJEKTEK arrow

ECOS4IN
2019.05.24.

INNOGROW
2019.05.24.

SKILLS+
2019.05.24.

SYMBI
2019.05.24.

E-CONOMY
2018.11.30.

femcoop PLUS
2016.10.16.