Best-practice adatbázis

INNOVATÍV FAPELLET GYÁRTÓ ÜZEM MEGVALÓSÍTÁSA

Projekt megvalósító:

Cégnév:

Pannon Pellet Kft.

Város:

8855 Belezna

Utca, hrsz.:

Pellet Major 1.

Telefon:

+36 93/ 510 081

Fax:

+36 93/ 510 082

E-mail:

posta@pannonpellet.hu

Web:

http://www.pannonpellet.hu/

Projektvezető (kontakt):

Moór András ügyvezető

Megvalósítás időszaka:

2008 - 2009

Forrás:

Gazdasági Operatív Program 2.1.2/D konstrukció (vissza nem térítendő támogatás: 143,5 millió Ft)

Projektméret:

480 millió Ft

 

Tevékenységek:

A beruházás első lépéseként 2008 első felében megtörtént az 5 hektáros majoringatlan barnamezős felújítása - egy 800 fős Zala megyei hátrányos helyzetű településen, Beleznán. 2008 augusztusában kezdődött a gyártósor összeszerelése.

A Nyugat-Dunántúl első teljes technológiai gyártósorral működő fapellet gyártó üzeme 2009 évben kezdte meg működését.

A beleznai pelletüzem kifejezetten innovatív tevékenységet végez, gyártása a környékbeli fahulladék újrahasznosítására épül. A gyártástechnológia is részben megújuló energiára épül, a cég pelletet használ az alapanyag szárítására, és az üzemcsarnoka fűtésére is. További innovatív elemeket is alkalmaz a technológiában, így cserélhető betétes présmatricákat fejlesztett kooperációban, egy magyar gépgyártó céggel. A hazai pelletgyártás egyik alapproblémája a nyugati országokhoz képest szennyezettebb hazai alapanyag. A Pannon Pellet Kft alapanyag tisztító mechanizmusokat (rosták, homokleválasztók) épített be a gyártósorba, szintén magyar cégekkel való összefogás eredményeként.

Emellett az alapanyag szárítás szabályozása is egy elektronikai vezérléseket gyártó magyar céggel közös fejlesztés eredménye. Jelenleg egy faapríték-szárító modell fejlesztésén munkálkodnak a cég szakemberei, amelyhez a Baross Gábor program támogatását is elnyerték. A fejlesztések eredményeképp a működési költségek csökkentek, a késztermék minősége pedig sokat javult, így a továbbiakban is keresik az innovatív megoldások lehetőségét.

Eredmények:

A jelenleg 14 főt foglalkoztató beleznai pelletgyárban hazai munkaerővel, hazai alapanyagból, így fafeldolgozó iparból származó fűrészporból, illetve már telepített és telepítés alatt lévő energetikai ültetvényekből származó faaprítékból állítanak elő magas minőségű pelletet. Mindkét alapanyagfajta vegyszerrel nem kezelt biomassza. A pelletüzem folyamatos üzemeltetéssel három műszakban működik, így a szárítási, préselési, csomagolási technológia folyamatos, üzemideje: 168 óra/hét. Az éves ellátás: két hét, a többi időszakban a présgépek karbantartását a teljes üzem leállítása nélkül végzik. Ily módon a pelletüzem működési ideje 8400 óra/év. Éves elméleti kapacitásuk 10.000 tonna, legnagyobb felvevőpiacuk Olaszország, de a termelés 15 %-át a hazai piacon értékesítik.

A projekt előnyei, hasznosulása:

Nemzetgazdasági szempontból a hazai pelletgyártás, illetve a pelletágazat egészének fejlődése hozzájárul az ellátásbiztonság növeléséhez és a munkahelyteremtéshez, valamint kistérségek gyarapodásához vezet azzal, hogy erősíti a helyben maradó tőkeképzést, a foglalkoztatásból és termék értékesítésből származó adó és járulékjövedelmek pedig folyamatosan növekvő bevételt jelentenek a költségvetésnek. Emellett a hazai tudásbázisokra alapozott, elsősorban az agripelletre és a tüzelőberendezésekre vonatkozó fejlesztések exportképes magyar termékek megjelenését és térnyerését eredményezik a nemzetközi piacokon is.
LEGOLVASOTTABB HÍREKarrow


PROJEKTEK arrow

ECOS4IN
2019.05.24.

INNOGROW
2019.05.24.

SKILLS+
2019.05.24.

SYMBI
2019.05.24.

E-CONOMY
2018.11.30.

femcoop PLUS
2016.10.16.