Best-practice adatbázis

HŐBONTÁSON ALAPULÓ GUMIHULLADÉK HASZNOSÍTÁS – MAGYAR VILÁGSZABADALOM A VEGYIPARBAN

Projekt megvalósító:

Cégnév:

Pirolisis Research & Development Tudás-intenzív Fejlesztő Kft.

Város:

Balatonfűzfő, Fűzfő-gyártelep

Utca, hrsz.:

1498/302 hrsz.

Telefon:

+36 30 / 3733 406

Fax:

-

E-mail:

nagy.p@enternet.hu

Web:

-

Projektvezető (kontakt):

Nagy Péter ügyvezető

Megvalósítás időszaka:

2007-2010

Forrás:

Baross Gábor Program K+F pályázat (2006), Innocsekk 2008-2009 termékfejlesztési pályázatok, tőkebefektetés (Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. befektető és fejlesztési együttműködő partner)

Projektméret:

99 000 000 Ft

 

Tevékenységek:

A K+F tevékenység koncepciózusan, a megfelelő elágazási pontok kiépítésével és alkalmazásával került megvalósításra. A számításokat és elméleti kutatást, labor és modell kísérletek követték, majd ipari méretű pilotüzem megvalósítására került sor, a sikeres kísérleti üzemet az üzemi termelés előkészítése és a részletes termékkutatási program követi.

A K+F fejlesztés során a részfeladatokat rugalmasan együttműködő munkacsoportok dolgozták ki, már a kutatási szakaszban együttműködtek jelentős iparági tapasztalattal rendelkező szakemberekkel, egyedi készülékek, berendezések gyártására alkalmas beszállítókkal, a speciális acélok piacával. Ezen gyakorlat meghozta gyümölcsét, hiszen ahogy a későbbiekben igazolódott, a szakirodalomban, illetve szabványkönyvekben leírt anyagok és készülékek egy része nem vagy csak aránytalanul drágán érhető el a piacon. Fontos szempont volt, hogy az elméleti kutatás eredményei a gyakorlatban műszaki és gazdasági szempontból egyaránt realizálhatóak legyenek. További kiemelt szempont a rendszer rugalmassága, a tényleges piaci igények követése input és output oldalon. A műszaki és tudományos kutatás-fejlesztés-innováció területén alkalmazhatóak és ajánlottak a cég K+F tevékenysége során kialakított eljárásai.

Eredmények:

A regionális innováció területén kiemelkedő jelentőségűnek értékelhető új, innovatív technológia környezetbarát és gazdaságos módon képes a gumihulladék tényleges megsemmisítésére úgy, hogy alkotóelemeire bontva, tovább értékesíthető termékeket hoz létre belőle. Ez a magyarok által megálmodott és alkalmazott módszer világújdonság a maga nemében. A Pirolisis Research & Development Tudás-intenzív Fejlesztő Kft. Balatonfűzfőn hozta létre kísérleti gyáregységét, ahol a gumihulladékból hőbontásos technológiával, azaz pirolízissel a piacon eladható és újrahasznosítható termékeket állít elő.

Az eljárás erősségei:

  • a környezetet tartósan terhelő hulladékból értékes anyagokat állít elő, amely által megszünteti a környezet terhelését és egyben segít takarékoskodni a természeti erőforrásokkal
  • környezetkímélő módon, energetikailag optimálisan és gazdaságosan üzemeltethető
  • a beruházás a számítások szerint optimális időintervallumban megtérül
  • az előállított végtermékek az adott piac igényeihez vagy az adott piaci körülményekhez igazíthatóak

A projekt előnyei, hasznosulása:

A technológia környezetbarát módon képes a gumihulladék tényleges megsemmisítésére úgy, hogy alkotóelemeire bontják és az értékes alkotóelemeket az ipar, vegyipar, kozmetikai ipar, gyógyszeripar számára értékesítik, vagy éppen a gumigyártásba visszaforgathatóvá teszik. Szükség esetén a képződő végtermékek energetikai hasznosítása is megvalósítható. Az eljárás során felszabaduló gáz révén – az amúgy is alacsony energiaigényű - rendszer közel önfenntartó módon működik.

Definiált piaci előnyök:

  • egyediség (nincs igazi konkurens terméke)
  • hatékonysági, minőségi előnyök (hatékonyabb, jobb minőségű, mint a konkurens termékek)
  • árelőny (lényegesen olcsóbb vagy gazdaságosabb mint a konkurens termékek)
  • egyéb előnyök (pl.: környezetbarát technológia)LEGOLVASOTTABB HÍREKarrow


PROJEKTEK arrow

ECOS4IN
2019.05.24.

INNOGROW
2019.05.24.

SKILLS+
2019.05.24.

SYMBI
2019.05.24.

E-CONOMY
2018.11.30.

femcoop PLUS
2016.10.16.