Best-practice adatbázis

EGYETEMI TUDÁSMENEDZSMENT KÖZPONT LÉTREHOZÁSA

Projekt megvalósító

Cégnév:

Széchenyi István Egyetem

Város:

9026 Győr

Utca, hrsz.:

Egyetem tér 1.
INNO-Share épület. 101.

Telefon:

+36 96/503-400/3386, +36 96/613-708

Fax:

-

E-mail:

doryti@sze.hu,  simond@sze.hu

Web:

http://tamop421.sze.hu/, http://tud.sze.hu/

Projektvezető (kontakt):

Dr. Dőry Tibor szakmai vezető, a Tudásmenedzsment Központ igazgatója
Simon Dorottya, projektmenedzser

Megvalósítás időszaka:

2009. október 1. - 2011. szeptember 30.

Forrás:

Új Magyarország Fejlesztési Terv TÁMOP - 4.2.1 konstrukció
(vissza nem térítendő támogatás: 391.228.695.- Ft)

Projektméret:

460.269.053.- Ft

 

Tevékenységek:

A célok elérése érdekében felállításra kerül egy tudásmenedzsment szervezet, amely a projekt keretében kifejlesztett tudásmenedzsment szolgáltatásokat nyújt az egyetem oktatói és hallgatói, a régió felsőoktatási és szakképzési intézményei, valamint a gazdasági élet szereplői számára.

A pályázati támogatásból megvalósuló fejlesztés fontosabb elemei:

- szervezetfejlesztés, a Tudásmenedzsment Központ kialakítása, folyamatainak definiálása
- információs, tudás- és technológiaközvetítő szolgáltatások kifejlesztése
- tudás- és technológiaközvetítéshez kötődő projektek lebonyolítása

Az általános és tudományos rektorhelyettes szakmai felügyelete alatt álló, 2009. július 1-én létrejött Tudásmenedzsment Központ olyan egyetemi szolgáltató szervezeti egység, amelynek legfontosabb küldetése „tudásból értéket teremteni”. A szolgáltatásait és működési rendjét a TÁMOP 4.2.1 konstrukció segítségével kialakító Központ felel a tudományszervezési és terjesztési, a TDK és doktori, illetve innovációs és kutatásszervezési ügyekért, az Egyetem tudáskapacitásának szervezéséért, a tudományos és innovációs információ szolgáltatások és adatbázisok kialakításáért és működtetéséért, valamint a hazai és nemzetközi kutatás-fejlesztés pályázatok koordinálásáért, adminisztratív támogatásáért, illetve a tudáshasznosítás, technológiatranszfer és spin-off támogatásért.

A Központ az alábbi három területen építi ki kapacitásait és fejleszt ki szolgáltató tevékenységeket:

  • Egyetemi tudományszervezés és disszemináció: egyetemi K+F+I adatok gyűjtése, elemzése, kapcsolódó kisebb kutatások, kiadványok készítése (K+F katalógus), kiemelt tudományos és innovációs rendezvények szervezése (post-TGYM, Magyar Tudomány Napja, innovációs kiállítás, innovációs verseny),
  • Szabadalmaztatás és technológia transzfer szolgáltatások,
  • Innovációs projektek fejlesztése, tudáshasznosítás, prototípusok fejlesztése, üzleti tervezés és üzletfejlesztés, szellemi alkotások védelmével kapcsolatos tanácsadás, piac- és újdonságkutatás, projektek inkubálása, K+F együttműködések
  • Képzések és tréningek

 

Eredmények:

A SZE-Győr gondolkodásában, működési filozófiájában is meg kíván újulni. Ennek érdekében hozták létre a TÁMOP 4.2.1. projekt keretében a Tudásmenedzsment Központot, amelynek munkatársai elkészítették és tanszéki kapcsolattartók segítségével folyamatosan aktualizálják az egyetem tudástérképét. Ezen adatok alapján Kutatási Katalógust, éves K+F jelentés adnak ki, s azon dolgoznak, hogy az intézményen belül és az értékes partnerkapcsolatok szintjén egyaránt ösztönözzék az innovatív szemlélet meghonosodását, fokozzák a vállalkozói, feltalálói kedvet. Eddigi eredmények:

A négy alkalommal meghirdetett Széchenyi Duó alkotói pályázaton legalább egy hallgatóból és egy oktatóból álló csapatok indulhatnak találmányi tervükkel. Egy-egy fordulón 3-3 nyertes készítheti el a támogatás és a Központ munkatársainak közreműködésével a kigondolt prototípust vagy deszkamodellt. Az első kiírás pályaművei közül egy hulladékhő-generátor, egy raktárkezelési rendszer és egy sűrített levegővel üzemelő erőforrás megépítését támogatta a Tudásmenedzsment Központ. A teljes díjazás értéke kiírásonként bruttó 2,5 millió forint.

A projekt előnyei, hasznosulása:

A Tudásmenedzsment Központ széles körű együttműködést alakított ki a Nyugat-dunántúli régió innovációs fejlesztésekben érdekelt szereplőivel, kamarákkal és vállalkozásokkal. A Központ felkészült szakemberei az egyetem innovatív fejlesztési elképzelésekkel rendelkező hallgatóin és oktatóin túl folyamatosan várják cégek és magánszemélyek jelentkezését is, akik a szervezet által működtetett Innovációs Irodában kaphatnak támogatást innovatív jellegű terveik megvalósításához.
LEGOLVASOTTABB HÍREKarrow


PROJEKTEK arrow

ECOS4IN
2019.05.24.

INNOGROW
2019.05.24.

SKILLS+
2019.05.24.

SYMBI
2019.05.24.

E-CONOMY
2018.11.30.

femcoop PLUS
2016.10.16.