Best-practice adatbázis

Gyémántlapkás parkettamaró garnitúra, háromrétegű PanLoc rendszerű szalagparketta gyártásához

Projekt megvalósító:

 

cégnév.

AKE Hungária Kft.

város

9700 Szombathely

utca hsz.

Vásártér u. 12.

tel.

30/3030-520

fax.

94/513-299

e-mail

akehungaria@ake.hu

web:

www.ake.hu

Projektvezető:

 

Gyimesi Ottó – műszaki igazgató

Gyopáros Tibor - fejlesztőmérnök

Megvalósítás időszaka:

2005. március-június

Forrás:

Saját forrás

Projektméret: 

 

Kb. 15-18.000 eFt

 

Tevékenységek:

Termékfejlesztés folyamata

A zalahalápi Bakonyerdő parkettagyár 2 évvel ezelőtt indította el fejlesztését, melynek célja az új parkettagyártó technológia magyarországi bevezetése volt. A klick néven ismertté vált technológia átvételére vonatkozó licence-tárgyalásokat követően 2005. áprilisában a svéd loc rendszer alapján kialakultak a gyártandó szalagparketta végső paraméterei.

Ezután kezdődött meg a közös fejlesztés, amelyben a parkettagyár részről Hoffmann Kálmán üzemvezető, az AKE Hungária Kft. részéről Gyopáros Tibor szerszámkonstruktőr vállalt kiemelkedő szerepet.

Komoly kihívást jelentett, hogy a szerszámnak három különböző fafajban, változó szálirányok alkalmazása mellett kell első osztályú végterméket produkálnia. A megfelelő, ideális szerszámgeometriák kialakításához egy keményfémlapkás szerszámgarnitúrát alkottunk. A prototípuson több módosítást is végrehajtottunk, teszteltünk a rendelkezésre álló 4 hét alatt.

Ezt követően elkészítettük a gyémánt szerszámgarnitúrát, amely május 2-án terv szerint megkezdte működését.

Eredmények:

Termék újdonsága

A fent leírt szerkezetű és profilkialakítású szalagparketta Magyarországon elsőként ezzel a szerszámgarnitúrával készült, a Bakonyerdő zalahalápi parkettagyárában.

A természetes fa megmunkálása gyémántszerszámmal történik, amely rendkívül gazdaságos üzemeltetést tesz lehetővé a felhasználó számára.

Csökken a szerszámcseréhez kapcsolódó mellékidő, a kieső idő.


A termék által nyújtott előnyök

·   A szerszám kiváló futáspontossággal rendelkezik.

·   Biztosított az élezés utáni profilhűség.

·   Hússzoros éltartósság a hagyományos szerszámokkal szemben (radikálisan csökkennek a szerszámcseréből fakadó mellékidők).

·   A szerszámgarnitúra, s így a végtermék geometriai pontossága.

·   Az új szerszámgarnitúra lehetővé teszi a termelékenység növelését.

A projekt előnyei, hasznosulása:

A szerszám által a felhasználó részére biztosított gazdasági előnyök közül a gazdaságosságot kell leginkább kiemelni. Az egyedi fejlesztésű, a konkrét megmunkálási feladatra tervezett szerszám a konstrukciónak, valamint az alkalmazott DIA-élanyagnak köszönhetően a hagyományos HM-élanyagú szerszámokkal szemben 30-50-szeres éltartóssággal bír. Ennek köszönhetően csökken a szerszámélezés gyakorisága, a termelést jóval ritkábban kell leállítani szerszámcsere miatt. Ez a megrendelőnek éves szinten több millió forintos megtakarítást eredményez, illetve kiemelkedő felületi minőséget biztosít a megmunkált anyagon.

Az azóta eltelt időszakban nyert tapasztalatok azt mutatják, hogy a szerszámkonstrukció maximálisan megfelel az elvárásoknak, a feladatnak. A végtermékre vonatkozó szigorú elvárásokat folyamatosan teljesíti a parkettagyár. Napjainkban a termelés döntő többségét a loc rendszerű parketta teszi ki, amelyet a hazai és nemzetközi piac is egyre nagyobb előszeretettel alkalmaz praktikumának, tartós és kiváló minőségének köszönhetően.

A fejlesztés a Pannon Novum Nyugat-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség 2007. évi Regionális Innovációs Díjának győztese.
LEGOLVASOTTABB HÍREKarrow


PROJEKTEK arrow

ECOS4IN
2019.05.24.

INNOGROW
2019.05.24.

SKILLS+
2019.05.24.

SYMBI
2019.05.24.

E-CONOMY
2018.11.30.

femcoop PLUS
2016.10.16.