Hírek

Regionális összefogás az elektromos mobilitás fenntartható fejlesztéséért

Június 28-án meghirdetésre került a Zéró Emissziós Platform (ZEP) - egy nemzetközi hátterű kezdeményezés - a REZIPE projekt keretében rendezett "Fenntartható városi közlekedés" konferencián a MOBILISban. A kezdeményezés célja, hogy a Nyugat-dunántúli régió vezető szerepet tölthessen be a magyar elektromos mobilitásban, annak fejlesztésében és bevezetésében egyaránt.

A konferencián összesen 10 szakértő beszélt szakterületéről, tapasztalatairól és annak kapcsolatáról a "Fenntartható városi közlekedés" témakörével. A konferencia keretében meghirdetésre került a REZIPE (www.rezipe.eu, Central Europe Program) projektben indított kezdeményezés, melynek célja, hogy nemzeti és nemzetközi szinten is összefogja a megújuló energia alapokon nyugvó elektromos mobilitásban érintett szereplőket, akik önként tenni akarnak a kibocsátásmentes közlekedés elterjesztéséért, a régióban, hazánkban.

ZEP séma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A ZEP elsődleges hazai célja tehát a megújuló energiából táplálkozó emissziómentes közlekedés magyarországi elterjesztése és a nyugat-dunántúli régióhoz tartozó megyék elektromos mobilitás mintarégióvá fejlesztése, pilot projektekkel, iparági fejlesztésekkel, exportképes start-up cégek ösztönzésével és többszintű összefogással.

A célokat - a kezdeményezést életre hívó Pannon Novum Nonprofit Kft. - kooperációval, személyes, jó értelemben vett lobbi tevékenységgel, a helyi- és országos politikai szervezetek valamint a média képviselőinek korrekt szakmai tájékoztatásával és a tevékenységekbe történő bevonásával, valamint népszerűsítő és tájékoztató rendezvények szervezésével kívánja elérni.

Természetesen nem hiányoznak a konkrét projekt ötletek sem, amihez már csak befeketetők vagy célzott pályázati források hiányoznak. A régió már több korábban  megvalósított fejlesztéssel is büszkélkedhet: a HyGo, a Micron, a Moveo vagy éppen a Willisits Mérnökiroda által elektromos hajtásúvá alakított autók - hogy csak néhányat említsünk. Ezekhez megfelelő anyagi háttér mellett újabbak társulhatnak. A ZEP tagjai között van például olyan, aki megoldaná a szinte mindenhol veszteséges városi buszközlekedés problémáját egy konkrét projektjavaslattal és ez lehetne az egyik exportképes technikai "fénypontja" a 2017-es győri Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak.

A ZEP jövőbeni összejöveteleihez a győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központ ad majd otthont. A negyedévente rendezendő összejövetelek szakmai találkozók lesznek, eredmények, lehetőségek és együttműködések bemutatásával és személyes kapcsolatépítés lehetőségével. A rendezvényekre nem csak a régiós szakembereket várják majd, hanem minden érdeklődőt az egész országból. A Mobilisnek is nemrégiben indult el - témájában a Zéró Emissziós Platformhoz kapcsolódó - VoltTimer elnevezésű projektje, amelyben 3 veterán autó kerül átalakításra - szakmai háttértámogatással és kiemelt médiafigyelem mellett - elektromos hajtásúvá.

Ha úgy érzi, nem szeretne kimaradni a ZEP történéseiből illetve egy nemzetközi együttműködésből, akkor jelentkezzen Ön is egy szándéknyilatkozat kitöltésével. A szándéknyilatkozatot kitöltők, a ZEP önkéntes tagjai lesznek és hozzájutnak a Platform információihoz, részt vehetnek a rendezvényeken, az együttműködésekben. A tagság mindenki számára ingyenes.

A magyar nyelvű az országos ZEP tagjává teszi, az angol nyelvűvel pedig a ZEP nemzetközi hálózat tagjává válik és lehetősége lesz a későbbiekben nemzetközi e-mobility projektekben való részvételre is egy osztrák-szlovén-német-olasz hálózat tagjaként, ahol a tagok egymást tapasztalataik eredményeik megosztásával segítik. A nemzetközi csoporttagok együtt könnyebben indíthatnak önálló projekteket vagy vehetnek részt EU által támogatott több régió együttműködésén (pl. CENTRAL EUROPE Program) alapuló projektekben. Ezek a rendszerint Európai Uniós és magyar társfinanszírozású projektek megkönnyíthetik, illetve felgyorsíthatják az egyéni és közös célok elérését.

Magyar nyelvű szándéknyilatkozat letölthető IDE kattintva

Angol nyelvű szándéknyilatkozat letölthető IDE kattintva

A REZIPE projekt a Central Europe Programban az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg.

További információ:

A projektről magyarul

A projektről angolul

Közösség