Vidékfejlesztési Műhely - Kerkaszentkirály

Cimkék: 

2017. június 27-én került sor Kerkaszentkirályon a Természetházban a Zala Megyei Vidékfejlesztési Műhely soron következő ülésére, melynek társszervezői Huszti Levente, az MNVH zala megyei területi felelőse és a Zala Zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület munkatársai voltak.

A műhelytalálkozó 9 órai kezdettel két tematikus részre bontva került megrendezésre. A program kezdetén, a kötelező köszöntőket követően a szokásos személyes beszámolókra került sor, melyben minden résztvevő ismertette az elmúlt időszak óta lezajlott fontosabb változásokat, aktualitásokat. Szinte minden LEADER szervezet esetében felmerült a kifizetési kérelmek és a pályázati felhívások témaköre, mint a legégetőbb problémák. Dr. Szili-Fodor Dóra a NAK aktuális híreit osztotta meg a jelenlévőkkel, pld. a július 15-ig esedékes NAK tagdíjbevallási kötelezettségre hívta fel a figyelmet.

Huszti Levente az MNVH aktuális információiról számolt be: ezek közül a leglényegesebb hír az volt, hogy konkrétum a kisprojekt alapról még továbbra sincsen. Martinecz Aranka nagykanizsai Széchenyi Programiroda munkatársa a Mura Program kapcsán a Pályázat Előkészítési Alap adta lehetőségeket ismertette, mely potenciálisan 80 zalai település számára jelenthet segítséget.

A program első részének központi témája a VP6-19.3.1-17 számú, „A LEADER – Helyi Akciócsoportok együttműködési tevékenységeinek előkészítése és megvalósítása” című pályázat kapcsán körvonalazódó megyei LEADER együttműködés kimunkálása volt. A korábbi, kizárólag a helyi termékre fókuszáló megközelítés helyett egy olyan projekt lehetősége fogalmazódott meg, melyben a különböző témák közötti kohéziót az innováció fogja megteremteni. Az innovatív vidékfejlesztési megoldások gyűjtőfogalomba ugyanis mindenki bele tudja rakni a maga saját, kreatív ötletét. A megbeszélés során a HACS-ok elmondták, hogy miben gondolkodnak konkrétan, ami alapján tehát jó eséllyel összeállítható egy színvonalas megyei projekt. E formálódó projektnek a témakörei 3 fókuszpont köré csoportosultak: 1. helyi termékhez kötődő fejlesztési elképzelések, 2. helyi idegenforgalmat érintő fejlesztések, illetve 3. hegyháti örökség megőrzéséhez kötődő javaslatok. Huszti Levente tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a megyei önkormányzat vezetőivel tárgyalt arról, hogy onnan segítség érkezhet az eredményes pályázáshoz szükséges önerő biztosításához. Megfogalmazódott az s, hogy a Lenti és Térsége Vidékfejlesztési Egyesület lesz várhatóan a projekt megvalósítására létrejövő konzorcium gesztora. 5 HACS képviselői tudtak jelen rendezvényen úgy nyilatkozni, hogy ők biztosan részt vesznek ebben az együttműködésben, 2 HACS esetében – a részvételi szándék kifejezése mellett – azonban még szükség van a döntéshozó testületek beleegyezésére.

Időközben megérkeztek a rendezvény meghívott előadói, akik segítségével az innováció témakörét jártuk körbe. Ezekre az előadásokra már a Vörcsöki-hegyen, egy vendégházban került sor. Itt első előadónk Csaba Zsolt kiemelt projekt szakértő volt, aki a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. munkatársa. Előadásának a témája az innováció és a vállalkozásfejlesztés volt, melynek során gyakorlati példákon és személyes tapasztalatokon keresztül mutatta be az elmúlt időszakok ilyen típusú támogatási konstrukcióit, egyáltalán az innovációs folyamat menetét, szereplőit, adminisztrációját, illetve kockázatait és előnyeit. Őt követte Kalcsú Zoltán (Pannon Novum Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség munkatársa) prezentációja, melynek témája a nyugat-dunántúli innováció bemutatása volt. Azon túl, hogy belepillanthattunk az innovációt, kutatás-fejlesztést érintő intézményrendszer felépítésébe, megismerhettünk néhány konkrét fejlesztést is, melyek itt a NyugatDunántúlon, illetve Zala megyében születtek meg.

A vidékfejlesztési műhely programja ebéddel ért véget, mely közben még kötetlen beszélgetés folyt a résztvevők között. A program kb. 14 órakor zárult.

Kelt.: Kerkaszentkirály, 2017. június 28.

Készítette: Török Henrich, munkaszervezet vezető

2017.06.30.