Regionális hírek

Pályázatot írtak ki kutatók számára

A közlés szerint a pályázattal olyan kiemelkedő hazai kutatókat kívánnak támogatni, akik az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) pályázatain kiváló minősítést kaptak, de forráshiány miatt mégsem részesültek támogatásban. 

A pályázat finanszírozására az NKFI Hivatal a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap terhére a 2015-2016 közötti időszakra összesen 450 millió forint keretösszeget biztosít, projektekként 18 hónapra maximum 45 millió forint támogatás igényelhető. 

A pályázatokat az erre a célra kialakított elektronikus pályázati felületen 2015. június 15-től a keret kimerüléséig folyamatosan, de legkésőbb 2016. december 31-ig lehet benyújtani. 

A pályázatok elbírálása szakaszosan történik. Az elsődleges értékelést az NKFI Hivatal által felkért szakterületi kollégiumok végzik, majd az NKFI Hivatal által megbízott szakértői csoportok a pályázati kiírás kiválasztási kritériumainak való megfelelőség szempontjából rangsorolják a pályaműveket, ennek alapján tesznek a kollégiumok javaslatot az NKFI Hivatal elnökének az egyes pályázatok támogatásáról. 

Közleményében a NKFI Hivatal kifejti, hogy az Európai Kutatási Tanács az Európai Unió legjelentősebb, kiemelkedő kutatásokat támogató pályázati rendszerének működtetője. 

Az Európai Kutatási Tanács témabeli megkötés nélkül, egyedül a tudományos kiválóság elvét szem előtt tartva támogat komoly eredményeket ígérő, ugyanakkor - mint minden felfedező kutatás - kockázatokat is magukban hordozó európai projekteket. 

Az ERC pályázatain Magyarország a térség országaihoz mérten évek óta sikeresen szerepel, de a hatalmas érdeklődés miatt sok, arra érdemes résztvevő nem kaphat támogatást forráshiány vagy egyéb adminisztratív okok miatt. E kutatók számára hirdet 2015. június 15-től új pályázatot az NKFI Hivatal - olvasható a közleményben. 

A támogatás az ERC 2014. és 2015. évi felhívásaira benyújtott pályázatok esetében vehető igénybe két alprogramban. 

Az ERC Rásegítő Alprogramra azok a kutatók pályázhatnak, akik meghirdetett kategóriájukban az ERC-értékelés második körébe jutva "A" minősítést kaptak, azonban forráshiány miatt nem részesültek támogatásban. 

Az ERC Átsegítő Alprogram azoknak a kutatóknak szól, akik az uniós értékeléskor kategóriájukban legalább "B" minősítést értek el, illetve azoknak, akik adminisztratív okok miatt nem indulhatnak a következő ERC-pályázaton. 

Mindkét alprogram esetében a projekt futamideje 18 hónap, az ERC Rásegítő Alprogram esetében ez egy későbbi, az NKFI Hivatal által meghirdetett pályázat alapján további 12 hónappal megnövelhető. 

Forrás: autopro

PROJEKTEK arrow

ECOS4IN
2019.05.24.

INNOGROW
2019.05.24.

SKILLS+
2019.05.24.

SYMBI
2019.05.24.

E-CONOMY
2018.11.30.

femcoop PLUS
2016.10.16.