Regionális hírek

Megnyílt a Technics Playground Robotikai Oktatóközpont Győrben

"Mivel sok éves tapasztalat az, hogy a diákok úgy választanak szakmát, szakirányt, iskolát, hogy amiről tanulni fognak, amiről képesítést kapnak, csak az iskolában, vagy a gyakorlati helyen, legrosszabb esetben az iskola elvégzése után a munkahelyen szembesülnek azzal, hogy "nem is erre gondoltam". Ezért létrehoztunk egy olyan oktatóközpontot, ahol az autóipar, a gépipar, a szerszám és alkatrészgyártás eszközei, gyártógépei ismerhetők meg működés, működtetés közben. Ezáltal megismerkedhetnek a gyártógépek működésével, programozásával, elméleti, és gyakorlati rálátást, tudást is szereznek. Megtudhatják, hogy melyik gép, gépcsoport melyik szakirányhoz tartozik, így megkönnyíthetjük számukra a pályaválasztást. Láthatják az eszközöket, gépeket, hogyan gyártanak le egy alkatrészt, hogyan irányítható és programozható egy 6 tonnás gyártósori robot. Bizonyos - az eszközök által legyártott - terméket megkaphatják a látogatók ajándékba" - fogalmazott Juhos Sándor az intézmény vezetője.

Miután ilyen szerteágazóan felszerelt oktatóközpont nincs még egy az országban, ezért szeretnék kiaknázni a benne rejlő további lehetőségeket. Nagy és költséges, testközelben - a termelő cégeket leszámítva - sehol nem hozzáférhető ipari robotokat és gyártósori megmunkáló eszközöket gyűjtöttek egy helyre, mindegyiket felszerelték külön számítógéppel, oktatóanyaggal, hogy akár általános iskolák és középiskolák tanóra keretein belül, vagy szakmai tanulmányi út, kirándulás keretein belül is megismerkedhessenek az eszközökkel.

Fotók: Angster Tamás

A diákokat legegyszerűbb módon, és leggyakrabban a Lego Mindstorm's készletein keresztül érik el és próbálják a robotika, a programozás és a számítástechnika irányába terelni. Tény, hogy az iskoláknak ezek az eszközök a legelérhetőbbek. A Technics Playground fő megközelítése azonban mégsem ez - a játék alapú robotika - hanem az ipar.

Könnyen belátható ennek miértje: ha a diákok tovább tanulnak, és kikerülnek az életbe, elhelyezkednek egy cégnél, ott nem kis humanoid robotok és Technic Lego-k lesznek, hanem komoly ipari berendezések, robotok, CNC marógépek, és CNC eszterga gépek. A játék alapú robotika is nagyon csodálatos eszköz arra, hogy orientációs céllal rávezesse a gyerekeket arra, hogy a kis robot hasonló a nagy gyártórobothoz, csak nagyobb a motor, masszívabb a váz, kisebb a hibalehetőség, nagyobb az illesztési pontosság, és a precizitás.

Itt is bemutatnak játék kategóriához közeli eszközöket, mégpedig azért, hogy a fiatalabb gyerekeknek is tudjanak érdekeset mutatni. Viszont a köztük lévő különbségeket bemutatva ismertethetik meg az érdeklődők akár a Magyarország legnagyobb gyártósori robotját, egy ABB IRB 6400-ast, ami megtekinthető testközelből működés közben is."

A Technics Playground az alábbi eszközöket mutatja be az érdeklődők, diákok, látogatók számára:

- ABB IRB 6400-as gyártósori robot maró fejjel

- Intelitek Scorbot ER-9 oktató laborrobot szállítószalaggal egybekötve

- Degem Systems CNC vezérlésű anyagosztályozó szállítószalag oktatóeszköz

- Intelitek eXpertMill VMC 6000 szerszámcserélős CNC oktató marógép

- DEgem Systems TP-MI CNC oktató marógép

- Intelitek Prolight CNC  oktató eszterga

- DEgem Systems TP LA CNC oktató eszterga

- Degem Systems TP ST oktatórobot ami kettő az egyben. Raktározó robot és rajzoló gép ( plotter)

- Hitec-Multiplex Robonova-1 humanoid oktatórobot (készlet)  szétszedett, összerakott, és programozható állapotban is

- DEgem Systems vákuumformázást bemutató oktatóeszköz

- Degem Systems hidraulika működését bemutató oktatóeszköz

- Festo pneumatika működését bemutató oktatóeszköz

- Degem Systems napenergia hasznosítását bemutató demonstrációs készlet

- Magyarországon ritkaság,"G" méretű modellvasút terepasztal építés közben. Érdekessége hogy teljesen digitális működtetésűek a mozdonyok és a váltók, így akár emberi beavatkozás nélküli menetrendet is lehet programozni, hanggal, fénnyel, füsttel.

- Valódi gőzzel működő mozdony

- Modellmotorok működését és alkatrészeit bemutató eszközök

- Drón (robothelikopter)

- Meteorológiai mérőállomás, ami egy helyen méri a következőket: eső, szél, hőmérséklet, páratartalom, légnyomás, CO2, O2, DO2, zaj, fény. Mindez összeköttetésben áll egy számítógéppel, ami kiértékeli a mért értékeket. Megismerhető a mérésadatgyűjtő, mint különálló készülék is.

 - A robotikában használatos eszközök, alkatrészek bemutatása alkatrésztípusonként, és működési elvenként.

Mindezekről az eszközökről úgy szerezhetnek a látogatók tudásanyagot, hogy egy helyen láthatják meg a gépek működését, a programozását, és a használatához kapcsolódó oktatóanyagot. Megismerhetik az eszközök működését, működtetését többféle szinten a rövid ismertetőtől a tananyag szintű kezelésig.

Mivel a szakmai rész 18 állomáshelyből áll, így egy osztályt akár teljes napra leköthet az eszközönkénti választható rövid tömör bemutatás. 5-5 perc általános bemutatás, 15-25 perces részletesebb bemutatás, akár egy témakör egész napos ismertetésére is lehetőség van.

Az eszközpark úgy került kialakításra, hogy minden oktatóeszközhöz mellékelve van egy különálló PC, így egyidejűleg is működtethetőek. A számítógépeken találhatóak a működtető szoftverek, illetve az oktatóanyagok.

Adott egy előadóterem is, ahol a látogatók, tanulók bevezetőként ismertetőt kapnak a menetrendről, biztonsági előírásokról. Az épületkomplexumban van étkezési és szálláslehetőség is, így a távolabbról érkezőknek sem jelent gondot az akár egész napos "elfoglaltság".

Van egy "ügyességi játszótér", ahol az "irányított tudásanyag átadástól" megfáradt látogatók, autózhatnak, vasutazhatnak, tankozhatnak, szimulátorozhatnak.

A Technics Playground a 9027 Győr, Puskás Tivadar u 8 szám alatti ipari park jellegű létesítményben várja a látogatókat, iskolai csoportokat.


További információ, bejelentkezés: Juhos Sándor +36-20-436-8000
 
LEGOLVASOTTABB HÍREKarrow


PROJEKTEK arrow

ECOS4IN
2019.05.24.

INNOGROW
2019.05.24.

SKILLS+
2019.05.24.

SYMBI
2019.05.24.

E-CONOMY
2018.11.30.

femcoop PLUS
2016.10.16.