Regionális hírek

Lányok integrálása a fémipari szakmákba

Az iskolán kívüli tananyag élményalapú, szórakoztató formában szólítja meg a résztvevőket és irányítja a figyelmet a fémiparban alkalmazott eszközökre, gépekre, megoldásokra és technológiákra, egyúttal bizonyítva, hogy sok esetben a nők ugyanúgy alkalmasak lehetnek műszaki munkakörök betöltésére, mint a férfiak.

 

Ahhoz, hogy egy lány megismerje képességének szintjét, meg kell ismerje azokat a szakterületeket is, amelyekre eddig alkalmatlannak, vagy nem odaillőnek gondolta magát. Mivel a jövő a gépek működtetése, a gépi nyelvek ismerete, a tervezés, rajzolás, 3D modellkészítés, ezek gépi programokká alakítása, és ebből termék megvalósítása, ezeket a lehetőségeket rejtő ajtókat nyitjuk ki a lányoknak (is). A fémiparban használt CNC gépek, a CAD-CAM tervezés, a 3D tervezés, 3D nyomtatás, ipari robotprogramozás nem a „piszkos” szakmák közé tartozik.

 

Az oktatások ideje alatt például a hetedik osztályos diákoknak megengedett, sőt kötelező volt az okostelefon használata a kódolvasások során. Az oktatóközpont lehetőséget adott, hogy a résztvevők valós ipari gépek mellé álljanak, érzékeljék az emberek és gépek szerepét, viszonyát és kommunikációját. A diáklányok és tanáraik több munkaállomás mellett (3D nyomtató, CNC esztergáló és vágógép, lézerező, gravírozó gép, robotkar, stb.) részt vehettek hazavihető kisebb ajándéktárgyaik legyártásában.

 

Maga az oktatási anyag és a megvalósítási tapasztalat egy magyar-osztrák határon átnyúló vállalkozói szolgáltatáscsomag részét fogja képezni, amely több egyeztetést követően a projekt befejezéséig, 2019 tavaszáig véglegesedik és a fémipar, elektrotechnika mellett az energiatechnológiákra, informatikára és robotikára épül fel.

 

A rendezvényeken készült fotók megtalálhatók a femcoop PLUS HU facebook csoportban, vagy a Technics Playgroud 4.0 közösségi oldalán.

 

Továbbra is várjuk a kapcsolódó cégek, iskolák, pályaorientációs szereplők, közreműködő szervezetek érdeklődését és jelentkezését!

 

Bővebb információ: Dancsecs Roland, projektmenedzser (+36-30-441-2726, roland.dancsecs@pannonnovum.hu)
LEGOLVASOTTABB HÍREKarrow


PROJEKTEK arrow

ECOS4IN
2019.05.24.

INNOGROW
2019.05.24.

SKILLS+
2019.05.24.

SYMBI
2019.05.24.

E-CONOMY
2018.11.30.

femcoop PLUS
2016.10.16.