Regionális hírek

Kutatás-fejlesztési minősítési eljárás

Az SZTNH által tartott bevezetőben hangsúlyozták, hogy nem innovációról, hanem K+F tevékenység minősítéséről van szó. A módszertani útmutató szerkesztői első körben azt kérték, hogy minél több olyan példát kapjanak, amelyek várhatóan a vitatott, nehezen eldönthető kategóriába esnek. Ebből a szempontból különösen hiányos a szolgáltatások és a klinikai kísérletek területe.

Másodikként a K+F saját tevékenységi körben történő meghatározásáról volt szó, és többféle irányadó ötlet hangzott el. Például: az eredmény hasznosulásának helye legyen a meghatározó, vagy hol jelentkezik a K+F tevékenységeknél mindig meglévő kockázat.
Harmadik körben elhangzott, hogy milyen jellegű költségek számolhatóak el K+F kiadásként. Az SZTNH hangsúlyozta, hogy ők ezt nem vizsgálják, az anyagnak ez a része csak tájékoztató jellegű.

Ezt követően a résztvevők annak meghatározására tettek kísérletet, hogy a technika állása és az ismert publikációk alapján mi számít újdonságnak. A NAV jelenlévő képviselői tiltakoztak az ellen, hogy az újdonságot teljes mértékben lokálisan vizsgálják, hiszen akkor mindig minden elfogadtatható lenne K+F tevékenységként. A másik véglet, hogy amit valahol már publikáltak, azt ne lehessen a továbbiakban K+F-nek elismert tevékenység keretében fejleszteni. Az egyértelmű volt, hogy az alapkutatást és az alkalmazott kutatást, valamint a kísérleti fejlesztést el kell tudni határolni egymástól, de nem született egyértelmű megfogalmazás arra, hogy időben és területi értelemben, hol kell meghúzni az újdonság vizsgálatának határait.

Végül az előzetesen kiküldött anyagban félreérthető multidiszciplinaritás kérdése került napirendre, s egyértelműen leszögezésre került, hogy ez bőven belefér a K+F tevékenységek körébe.
Zárszóként elhangzott még néhány vélemény, pl. legyen egy előminősítési kör a K+F tevékenységet alaptevékenységként végző cégek részére, ill. hogy legyen fellebbezési lehetőség. Ez utóbbi két felvetés törvényi, rendeleti módosítást igényelne, ezért nincs esély arra, hogy bekerüljön a módszertani útmutatóba.

Forrás: MISZ hírlevele

PROJEKTEK arrow

ECOS4IN
2019.05.24.

INNOGROW
2019.05.24.

SKILLS+
2019.05.24.

SYMBI
2019.05.24.

E-CONOMY
2018.11.30.

femcoop PLUS
2016.10.16.