Regionális hírek

Kétszeresére nőtt az új szabadalmak száma

Hozzátette: az adatok a 2013-as európai gazdaságfejlődési trendbe illeszkedve az 1929-33-as világgazdasági válságot leküzdő évek fellendülését idézik. Az egy évvel korábbihoz képest a nemzeti és európai szabadalmi és hatályosítási ügyek száma 46 százalékkal emelkedett. Az oltalmak megadásának aránya jelentősen javult, a tavaly nemzeti eljárásban lezárt 1350 szabadalom az előző évi háromszorosa.

Bendzsel Miklós leszögezte, hogy az ország a lakosság számához viszonyítva kimagasló oltalomállományt tudhat magáénak, a folyamatosan bővülő nemzeti lajstromokban mintegy százezer érvényes oltalmat - védjegyeket, szabadalmakat, formatervezési és használati mintákat, földrajzi árujelzőket - tartottak nyilván. A Magyarországon hatályos nemzeti és nemzetközi, illetve közösségi iparjogvédelmi oltalmak összesített száma pedig kétmillió. Az elnök a hatóság 2013. évi tevékenységét értékelve elmondta: a belföldi eredetű szabadalmi bejelentések száma 641 volt, 7 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest, stabilnak mondható.

A nemzetközi szabadalmi együttműködésből (PCT) eredő ügyek közel 60 százalékkal csökkentek, ami az ügyállomány gyorsított feldolgozásának és a hatékonyság javításának köszönhető - emelte ki.

A nemzeti védjegybejelentések kissé megtorpantak: a tavalyi 3857 bejelentés 16 százalékkal kevesebb, mint egy éve. Bendzsel Miklós szerint ez az európai uniós pályázatok második félévben elfogyó keretével magyarázható. Az új, 2014-es kutatás-fejlesztési (k+f) pályázatok megnyitásával ez felerősödik - vélekedett.

Kitért arra is, hogy a hivatal már három éve ellátja 9 szerzői jogkezelő szervezet felügyeletét, az előző, 2012-es lezárt évről 17,6 milliárd forintnyi szerzői jogdíj beszedéséről hoztak döntést.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy a kormány tavaly szeptemberben elfogadta a szellemi tulajdon védelmére vonatkozó nemzeti stratégiát, a Jedlik-tervet. Ennek egyik célkitűzése, hogy a 2013-2014-es tanévtől kezdődően az általános iskolai és a középiskolai oktatásban is megjelennek a szellemi tulajdon védelméhez kapcsolódó alapvető ismeretek. Új együttműködési programot is indítottak az adóhatósággal és a nemzeti vagyonkezelővel az állami vagyonkezelés támogatására.

Bendzsel Miklós kiemelkedő eredménynek nevezte, hogy az egységes európai szabadalmakat érintő perekkel foglalkozó Egységes Szabadalmi Bíróság (ESZB) létrehozásáról szóló megállapodás alapján az ESZB bírái képzésének Budapest adhat majd otthont. A hivatal nemzetközi feladatai között említette, hogy a Visegrádi Együttműködés országaival egy közép-európai szabadalmi intézet, a Visegrádi Szabadalmi Intézet felállításáról írtak alá szándéknyilatkozatot.

Forrás: MTI


 

PROJEKTEK arrow

ECOS4IN
2019.05.24.

INNOGROW
2019.05.24.

SKILLS+
2019.05.24.

SYMBI
2019.05.24.

E-CONOMY
2018.11.30.

femcoop PLUS
2016.10.16.