Regionális hírek

Innovációs szolgáltatás: népszerű az Innovációs Hivatal mentorprogramja

A mentorprogramot az innovációs szolgáltatásai keretében hirdette meg a NIH azzal a céllal, hogy segítsen a vállalkozásoknak ügyes-bajos gondjaik megoldásában – mondta dr. Deák Csaba, a hivatal elnökhelyettese. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy egy vállalkozás sikere a végrehajtástól, kivitelezéstől függ, ehhez nyújtanak értékes támogatást az induló innovatív cégeknek a mentorok. Eddig 86 mentor jelentkezett önként a munkára és 81 vállalkozás igényelte a szolgáltatást. A kialakított mentor-mentorált párosok 70 százaléka aktívan működik. A mentorok – nagy tapasztalattal rendelkező vállalkozások vezetői, szakemberei – a társadalmi felelősségvál-lalásuk jegyében díjtalanul segítik egy éven keresztül a rájuk bízott innovatív kezdő vállalkozáso-kat. Ennek során megosztják velük szakmai tapasztalataikat, tudásukat, illetve útmutatást adnak a lehetséges fejlesztési irányok kijelölésében és sikerhez vezető út eléréséhez szükséges gondolko-dásmód kialakításában.

A mentorok és pártfogoltjaik közös munkájának előmozdítására külön szakmai fórumot is létre-hozott a NIH. Eddig négy ilyen rendezvény volt a Mentor Klub keretében, melyeken mindig a vállalkozói lét egy-egy izgalmas kérdésével – például „Lépésről lépésre: hogyan jutunk el az ötlettől a szabadalomig?”, vagy „Hogyan teremthető elő egy kezdő vállalkozás induló tőkéje?” témával - foglalkoztak. A program sikerét jelzi, hogy külső partner is csatlakozott a kezdeménye-zéshez: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem együttműködési megállapodással design-mentorálás témakörben segíti a vállalkozásokat.

Vojnits Bálint mentor abban látja munkája értelmét, hogy hosszú távú értékteremtésre kínál lehetőséget. Kétségtelenül sok erőfeszítést is igényel, de megéri: egyik mentoráltja pályázat útján már eljutott Svájcba egy háromhetes akcelerátor programra. Mentoráltja, Kristóf Péter informatikai start-up vállalkozása felpörgetéséhez kért segítséget, ő egy társadalmi innováció megvalósításán dolgozik, amely a kreatív városokat inspirálja. Balogh Ákos, aki szintén mentorált, vegyipari vállalkozásához igényelt eddig tanácsokat, elsősorban innovációs menedzsment, szabadalmi ügyekben. Havas Ferenc mentorált számára – részben a mentor programnak köszönhetően – mérföldkőhöz érkezett cégének egyik fejlesztése, egy elsősorban kkv-k számára hasznos interne-tes vevői elégedettségmerő szoftver. Mentora, Bundik Csaba kapcsolatrendszerén keresztül máris találtak egy távol-keleti stratégiai partnert, aki a terméket a 90 millió fős Vietnamban fogja piacra vezetni. Az együttműködés részleteinek kidolgozása előrehaladott állapotban van, de az alapokat máris sikerült egy Memorandum of Understaning (MoU)-ba foglalni. Továbbá igen komoly szán-dékkal egy befektető csoport is érdeklődik a projekt iránt.

Forrás:uzleti-innovacio.blog.hu


 
LEGOLVASOTTABB HÍREKarrow


PROJEKTEK arrow

ECOS4IN
2019.05.24.

INNOGROW
2019.05.24.

SKILLS+
2019.05.24.

SYMBI
2019.05.24.

E-CONOMY
2018.11.30.

femcoop PLUS
2016.10.16.