Nyitólap :: EU-s hírek

Nagy számú innovációs pályázat a Central Europe Program első felhívásán

A Central Europe Program első felhívása kétfordulós, az online felület technikai problémái miatt eszközölt beadási határidő hosszabbítás után április 15-én szerdán zárult az első felhívás első fordulója.

2015.04.16. ...bővebben >

Lassan nő az innováció

A válság idején is bővülni tudott valamennyire a kutatás-fejlesztési és innovációs aktivitás az EU-ban. Magyarország “közepes innovátorként” jóval az átlag felett növekedett, ám még így is távol van az élmezőnytől. A Világgazdaság mai konferenciájának témája a hazai innováció helyzete és lehetőségei.

2015.03.17. ...bővebben >

Gyökeres változásokat hozhat az európai szerzői jog átalakítása

Az Európai Parlament jelentéskészítője számos változtatást javasolt a szerzői jog tekintetében.

2015.01.23. ...bővebben >

Európában hiányzik a startupok háttere

Az elmúlt években megváltozott a befektetési gyakorlat, de Európának csak akkor lehet esélye, ha megfelelő ökorendszert hoz létre.

2014.12.18. ...bővebben >

Magfúzió lehet a jövő energiaforrása?

Október 9-én, Brüsszelben írták alá az EUROfusion Konzorciumot finanszírozó Fúziós Program Támogatási Megállapodást.

2014.12.09. ...bővebben >

Egyre többen vállalkoznak Bécsben

Az utóbbi években egyre nőtt az innovatív kezdő vállalkozások száma az osztrák fővárosban. A Bécsi Gazdasági Ügynökség (Wirtschaftsagentur Wien) és a Bécsi Gazdasági Kamara (Wirtschaftskammer Wien) által készített felmérés szerint 2013-ban 8403 vállalkozásból 638 startup volt, vagyis 7,6 százalék volt az innovatív mikrovállalkozások aránya, míg 2010-ben ez az arány még csupán 5,2 százalék volt.

2014.12.04. ...bővebben >

Egységes, online euró­pai szerzői jogdíjat akar az EU

Az Európai Bizottság (EB) várhatóan 2016-ra törvényjavaslatot dolgoz ki a szerzői jog hatálya alá tartozó online tartalmak védelméről és a jogtulajdonosok díjazásáról, a szellemi tulajdon használatáért magánszemélyeknek és vállalkozásoknak is fizetni kell majd - mondta a november elsején hivatalba lépő új EB digitális gazdaságért és társadalomért felelős tagja.

2014.10.30. ...bővebben >

A Svájci Üzleti Napon mutatták be a Roche és a 77 Elektronika közös fejlesztésű sikerét.

Idén harmadik alkalommal került megrendezésre a Svájci Üzleti Nap, ahol a Magyarországon működő, svájci kötődésű vállalkozások bemutatásán túl az innovatív termékek és technológiák megismertetése volt a fő cél. Az eseménynek a SYMA Rendezvény és Kongresszusi Központ adott otthont.

2014.10.16. ...bővebben >

Ezek a vállalkozások jutnak elsőként uniós pénzhez

Az Európai Bizottság csütörtökön közzétette azoknak kis- és középvállalkozásoknak a listáját, amelyek elsőként fognak részesülni az új, 3 milliárd eurós kkv-eszköz támogatásaiból. 21 ország 155 kkv-ja jut egyenként 50 ezer eurónyi támogatáshoz a megvalósíthatósági tanulmányok finanszírozására, és emellett egy maximum három napos üzletvezetési tréningen is részt vehetnek. Projektjeik ezt követően adott esetben további bizottsági támogatásban részesülhetnek 2,5 millió euró erejéig.

2014.09.22. ...bővebben >

Elárulta a kormány, hogy milyen pályázatok jönnek idén!

Közel 70 milliárd forintnyi keretösszegben hirdet meg még idén a Széchenyi 2020 program keretében pályázatokat a kormány, és az Európai Bizottságról hullámszerűen érkező kifizetések miatt átmenetileg jelentősen, 200 milliárd forinttal meg kell emelni az egyik költségvetési sor keretösszegét - derül ki tegnapi dátummal kiadott két kormányhatározatból. A jelek szerint a vállalkozók által nagyon várt eszközbeszerzési és telephely-fejlesztési pályázatok idén mégsem "jönnek ki", igaz egyáltalán nem biztos, hogy a most megjelent pályázati lista lesz a végleges az idei évre.

2014.09.17. ...bővebben >

A szomszédban már az 5-ös metró épül

Épül az 5-ös metró, egyre bővül a bicikliút-hálózat, egy euróért bárhová el lehet jutni tömegközlekedéssel,szeretnék elérni, hogy az emberek ne is üljenek autóba. Bécs évek óta a világ egyik legintelligensebb városa, ráadásul ott a hangzatos projektek és tervek nem csak papíron mutatnak jól. Most például egy új városrészt építenek 9 milliárd euróból a várhatóan a fővárosba költöző negyedmillió új lakosnak. A saját szemünkkel győződtünk meg arról, milyen az, amikor egy városvezetés a polgáraival együtt tudatosan készül a jövőre, és nem csak egy üres, unalomig szajkózott frázis a fenntartható fejlődés.

2014.09.15. ...bővebben >

Brüsszel jóváhagyta a fontos magyar dokumentumot

Az Európai Bizottság elfogadta a Magyarországgal kötött partnerségi megállapodást - olvasható a brüsszeli sajtóközleményben.

2014.09.02. ...bővebben >

EIP: Partnerek kerestetnek

Új fogalmat kell megtanulnunk. Az Európai Innovációs Partnerség (EIP) az európai versenyképesség fokozására irányuló közösségi kezdeményezés. Megéri időben megismerni és felkészülni a fejlesztések támogatásának e formájára, módszerére, elemeire. A fejlesztés és az innováció elválaszthatatlan fogalmak. Ilyen irányú pályázati források elérésére az előző (2007-2013) pénzügyi-kifizetési ciklusban is volt lehetőség.

2014.08.26. ...bővebben >

Átkeresztelték a HITÁ-t

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) szombattól Nemzeti Befektetési Ügynökség néven működik tovább.

2014.08.05. ...bővebben >

INNOSMART

Az Európai Unió által alapított innoSmart kezdeményezés célja, hogy támogassa a kreativitáson, klaszterek és iparágak közötti együttműködésen alapuló feltörekvő és fenntartható iparágak fejlesztését.

2014.07.23. ...bővebben >

A zöld gazdaság segíti az új munkahelyeket és az innovációt

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) új jelentése szerint az erőforrások hatékonyabb használatával Európa támogathatja új munkahelyek létrejöttét és az innovációt. A kiadvány egy sor olyan szakpolitikát mutat be, amely bizonyítottan környezeti és gazdasági hasznot hoz.

2014.07.21. ...bővebben >

Az innováció jövője az Európai Unióban

Az Európai Unió szeretne lendületet adni a PPP-vel megvalósítható innovatív technológiáknak. Jó példa erre a Sesar, amely egy egységes légiforgalmi irányító rendszer. A befektetők a légiforgalom és az utasok számának növekedésével számolnak 2030-ig. Az új rendszer segítségével az iparág időt, pénzt spórol meg, és csökkenti a szén-dioxid kibocsátást is.

2014.07.17. ...bővebben >

Már nyár végén jöhetnek az első új EU-s pályázatok

A vártnál korábban, október helyett nyár végén, ősz legelején kiírhatunk új pályázatokat, ez első lépésben a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Programot érintheti - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Rákossy Balázs. A Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára szerint az új pályázatok elsősorban kisebb forrásigénnyel bíró beruházásokat támogatnak majd, így főként a mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztésére, illetve a foglalkoztatás bővítésére irányulnak.

2014.07.15. ...bővebben >

Az EU és az ipar között létrejött partnerprojektek mától pályázhatnak az első 1 milliárd euróra – a cél az innováció fellendítése

Az EU, a magánszféra és a tagállamok közötti kutatási partnerségek ma tették közzé első pályázati és partnerségi felhívásaikat az EU 80 milliárd eurós kutatási és innovációs programja, a Horizont 2020 keretében. Az összesen 1,13 milliárd euró értékű közfinanszírozásból, amelyet a magánpartnerek hasonló összeggel egészítenek ki, először olyan projekteket fognak támogatni, amelyek az emberek életminőségét és az európai ipar nemzetközi versenyképességét hivatottak javítani. Hogy milyen témák tartoznak ide? Pl. a cukorbetegség és különféle szembetegségek új kezelési módjai vagy a hidrogénmeghajtású közúti járművek tucatjainak bevezetése, illetve a hidrogéntöltő állomások kiépítése

2014.07.15. ...bővebben >

44 millió euró uniós támogatásban részesülhetnek az éghajlat-politikai projektek 2014-ben

Összesen több mint 44 millió euróra pályázhatnak a köz-, magán- és civil szféra szereplői az Európai Unió LIFE Éghajlat-politikai Alprogramja keretében 2014-ben. A LIFE program idei pályázati felhívásai 2014. június 18-án jelentek meg.

2014.07.10. ...bővebben >
LEGOLVASOTTABB HÍREKarrow


PROJEKTEK arrow

ECOS4IN
2019.05.24.

INNOGROW
2019.05.24.

SKILLS+
2019.05.24.

SYMBI
2019.05.24.

E-CONOMY
2018.11.30.

femcoop PLUS
2016.10.16.