Közép-európai kutatás-finanszírozási szervezetek egyeztetése Ljubljanában

Cimkék: 

Öt közép-európai ország kutatás-finanszírozási szervezetének vezetői tartottak hivatalos találkozót szeptember elején Ljubljanában. A vezetők megállapodtak a közép-európai tudományos együttműködések további erősítésében.

A résztvevők hangsúlyozták, hogy támogatják a régió vezető kutatóinak és tudományos intézeteinek összefogását és partneri viszonyát, összeurópai szinten is kiemelve a régió meghatározó szerepét. A kutatásfinanszírozó szervezetek vezetői emellett megegyeztek országaik tudományos értékelési rendszereinek harmonizációjáról, valamint arról, hogy a regionális összefogást a jövőben további közép-európai országok bevonásával igyekeznek erősíteni.

A megbeszélésen részt vett a házigazda Szlovén Kutatási Ügynökség (ARRS) elnöke, Györkös József, az Osztrák Tudományos Alap (FWF) vezetője, Klement Trockner, a Cseh Tudományos Alapítvány (GA ČRÖ) elnöke, Alice Valkárová, a lengyel Nemzeti Tudományos Központ (NCN) vezetője, Zbigniew Błocki, valamint hazánk részéről Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke.

2017.09.12.