EU-s hírek

Európa készen áll a tárgyalásokra

Az Európai Unió tagállamai Franciaország ellenszavazatával és Belgium tartózkodása mellett jóváhagyták hétfőn a kereskedelmi tárgyalások megkezdését az Egyesült Államokkal. Az Európai Bizottságnak adott mandátum kizárólag – az autógyártást kivéve a tárgyalási körből – az ipari termékek vámmentességéről és a gazdasági kapcsolatok további mélyítését elősegítő közös szabályozási keretek létrehozásáról, megerősítéséről szól.

Az amerikai kormányzat széles körű hozzáférést szeretne az európai mezőgazdasági piachoz is, erre azonban az unió nem hajlandó, ami erősíti a kudarc esélyét.

Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főképviselő szerint ugyanis nem lehetséges a megállapodás az EU-val, amennyiben abból kimarad a mezőgazdaság.

Az agrárium volt az egyik legfőbb vitapont a transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségről folytatott kétoldalú tárgyalásokon is, amelyek 2013-ban kezdődtek, és amelyeket Trump elnöksége egyik első lépéseként leállíttatott. Nem csupán arról van szó, hogy az unió minden lehetséges módon védelmezi jókora összegekkel támogatott mezőgazdaságát, az európai közvélemény egy része aggódik például a génmódosított amerikai vetőmagok és a klórral tisztított baromfi miatt is.

Brüsszeli diplomáciai források szerint a mezőgazdasági termékekről egy következő szakaszban születhet megegyezés, amennyiben eltörlik az acél- és alumíniumárukra kivetett amerikai büntetővámokat, és elhárul az európai gépjárművekre és autóalkatrészekre vonatkozó korlátozások veszélye – az utóbbiról Trumpnak május közepéig kell döntenie.

A korlátozott kereskedelmi megállapodásról még tavaly júliusban állapodott meg Donald Trump és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Az unió legnagyobb kereskedelmi partnere 17,1 százalékkal az Egyesült Államok, a kétoldalú forgalom az árukat és a szolgáltatásokat egybevéve évi 1,1 ezermilliárd dollárt tesz ki, az ipari termékek vámmentessé tétele 26 milliárd euróval növelheti az európai és az amerikai export értékét.

Cecilia Malmström uniós kereskedelempolitikai biztos hamarosan megkezdi az egyeztetést Washingtonnal az első tárgyalási forduló időpontjának kitűzéséről. „Európa készen áll” – jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján a biztos.
LEGOLVASOTTABB HÍREKarrow


PROJEKTEK arrow

ECOS4IN
2019.05.24.

INNOGROW
2019.05.24.

SKILLS+
2019.05.24.

SYMBI
2019.05.24.

E-CONOMY
2018.11.30.

femcoop PLUS
2016.10.16.