Újabb magyar innovációs siker a rák elleni harcban

Cimkék: 

A Microsoft Imagine Cup Big Idea Challenge nevet viselő nemzetközi innovációs verseny mezőnyének több száz indulója közül szerezték meg a harmadik helyezést a fiatal magyar innovátorok.

 A világméretű kihívás fő célja, hogy a résztvevők új fejlesztési lehetőségeket és megoldásokat keresve olyan terveket, projekt ötleteket dolgozzanak ki, amelyek maradandó nyomot hagynak valamely iparág fejlődésében. A versenyben előkelő helyezést elért csapatok anyagi hozzájárulásra is számíthatnak, amelyet ötleteik, vállalkozásaik további fejlesztésébe fektethetnek. 

2018-ban az első helyezett a román Xvision-t fejlesztő csapat lett, akik egy az orvostudományban használható újítással neveztek. Az Xvision automatikusan azonosítja az emberi testben tapasztalható anomáliákat és megbetegedéseket, elemzi a röntgenfelvételeket.

A második helyezést a hongkongi Datax csapata kapta, akik olyan adatcsere-platform fejlesztéssel rukkoltak elő, ami a munkaerő piac adatait és a munkaerő képzését teszi hatékonyabbá.
 

A magyar csapat és a harmadik helyezést érő ötlet


Almásy Márton nagyszülei halálát követően szembesült a rákbetegség tragédiájával. Amikor unokatestvérénél mellrákot diagnosztizáltak elhatározta, hogy megoldást talál a problémára. Marci jelenleg az Óbudai Egyetem Informatikai Karán tanul kiemelkedő eredménnyel.

A projekt ötlet kidolgozásán tanulmányaik mellett gyermekkori barátjával Novák Emillel és a még gimnáziumi érettségi előtt álló Koór Leventével dolgoznak fáradhatatlanul. Emil a vegyipari tanulmányai befejezését követően a Budapesti Műszaki Egyetemhez kapcsolódó Innovációs Laborban, a Demolában tevékenykedik, rutinos innovátor, alapító tagja a Robotépítők Magyarországi Egyesületének is. Levente a Berzsenyi Dániel gimnázium 11. évfolyamos, fizika tagozatos hallgatójaként kiemelkedő informatikai tudásának köszönhetően a legifjabb tagja a szakterület iránt elhivatott diákokat tömörítő Microsoft Student Partnership programba bejutott kiválasztottaknak.

Az eddigi fejlesztési feladatokban segítségükre volt még a Kutató Diákok Országos Szövetségének alelnöke Posta Donát is, aki Edinburghból, továbbképzése mellett, támogatta a csapat munkáját. A fiúk rientiQ néven futtatják a projektet, mely az örökletes mellrák valószínűségének előrejelzését végzi gén szekvenálás és kvantum számítástechnika segítségével. A korai diagnózis, lehetővé teszi a kezdetleges mellrák kezelését, amikor még nem alakulnak ki szövődmények, melyek további komoly egészségügyi kockázatot jelentenének.

A rientiQ Biotechnologies, a jelenlegi génvizsgálatok mellett, új összefüggések keresésére fókuszál, melyek áttörést jelenthetnek a rákkutatás területén. Magyarország először büszkélkedhet Microsoft Imagine Cup Big Idea Challenge helyezéssel. A csapat tovább dolgozik az ötlet gyakorlati megvalósításán.

2018.03.01.