Az innováció világából

Új innovációit és technológiai fejlesztéseit mutatja be a HungaroControl Madridban

A legizgalmasabb újítások közül kiemelte a mesterséges intelligencia alkalmazását, amelynek révén például szimulációk során ki lehet váltani az álpilótákat. Emellett alapkutatások zajlanak a gesztusvezérlés területén is, hogy miként hasznosítható a légiforgalmi irányításban az emberi test mozgásának értelmezésén alapuló kommunikáció.

A vezérigazgató beszélt arról is, hogy a nagyszabású madridi rendezvény lehetőséget teremt a HungaroControl távoli toronyirányítási (Remote Tower) megoldásának még szélesebb körű megismertetésére. Ennek lényege, hogy a repülőjáratok irányítása egy távolabbi központból is elvégezhető, nem csak közvetlenül a repülőtérről.

A cég standján bemutatnak több más, a magyar légtérben eredményesen működő megoldást, például a MergeStrip elnevezésű, leszálláskor alkalmazott forgalomszervezési eljárást. Vagy az útvonalmentes légtérre vonatkozó úgynevezett free route technológiát, amely megszünteti az ország be- és kilépőpontjai közötti töréspontokat az útvonalban.

Szerepel a kínálatban továbbá a Ködszűrő nevű fejlesztés is, amely rossz időjárási körülmények között növeli a gépek láthatóságát.

Szepessy hangsúlyozta, hogy az európai léginavigációs szolgáltatók egy része nem foglalkozik innovációval, ami kedvező helyzetet teremt a HungaroControl számára az ágazatban körvonalazódó konszolidációs folyamatban, amely várhatóan a légiforgalmi irányítással foglalkozó szervezetek csökkentését eredményezi majd.

“Egy ilyen folyamatban a nagyoknak van természetes előnyük, úgyhogy mi igyekszünk nagyobbnak látszani, mint amekkorák Magyarország légtere alapján reálisan lehetünk” – fogalmazott a vezérigazgató.

Kitért arra, hogy a kongresszus keretében új együttműködéseket is keresnek, tárgyalnak például ausztrál és indonéz szakemberekkel, de meglévő nemzetközi partnereikkel is egyeztetnek. Az ISAVIA légiforgalmi szolgálattal megállapodtak arról, hogy az izlandi légiforgalmi irányítók öt hetet töltenek el a HungaroControl képzési és szimulációs központjában.
LEGOLVASOTTABB HÍREKarrow


PROJEKTEK arrow

ECOS4IN
2019.05.24.

INNOGROW
2019.05.24.

SKILLS+
2019.05.24.

SYMBI
2019.05.24.

E-CONOMY
2018.11.30.

femcoop PLUS
2016.10.16.