Az innováció világából

Sürgősen fejleszteni kellene - Az innováció szerepe az agráriumban

Az Európai Unió 2010-ben felismerte az innováció gyakorlati jelentőségét, és elmozdult a korábban inkább publikáció-vezérelt irányból a piacvezérelt kutatási és innovációs kezdeményezések támogatásának irányába. Létrejött az úgynevezett Horizont 2020, amely a legnagyobb uniós kutatási és innovációs program – mutatott rá Erős Veronika a Portfolio és az agrárszektor.hu hajdúböszörményi konferenciáján, a Kelet-magyarországi Agrárfórumon.

A program 2014 és 2020 között érhető el, alapforrása mintegy 80 milliárd euró, de ezt az összeget magánforrások tovább növelhetik. A Horizont 2020 az innováció támogatása mellett az élelmezésbiztonság, a fenntartható mezőgazdaság és erdőgazdálkodás, a tengerkutatás, a tenger- és belvíz-hasznosítására irányuló kutatásokkal és a biogazdaságokkal is foglalkozik.

Erős Veronika elmondta, hogy 2016 tavaszán jönnek a Horizont 2020 új kiírásai, míg a 2016/2017 munkadokumentum elfogadása októberre várható. A program kiemelt célja, hogy a tudományos áttörésekből üzleti lehetőségeket nyújtó innovatív termékek és szolgáltatások születhessenek. Ezért a kutatástól a piaci hasznosításig, tehát az innovációs lánc minden szakaszához támogatást nyújt, a hangsúlyt pedig a társadalmi kihívások kezelésére és az Európai Unió társadalmát érintő problémák megoldására helyezi. Emellett egyszerűsíti az adminisztratív szabályokat és eljárásokat, valamint kiemelten kezeli a kis- és középvállalkozói szektort – jegyezte meg Erős Veronika. 

A szakember szerint a hazai infrastrukturális elemek elavultak, a nemzetközi kutatási infrastruktúrákhoz elégtelenül kapcsolódunk, a hazai részvétel és aktivitás mértéke az európai kutatás-fejlesztési-innovációs programokban alacsony és az úgynevezett start-up, illetve spin-off cégek tevékenysége gyakran a kezdeti szakaszban elakad. 

Ezért hazánkban 2014 októberében létrehozták az agrárinformatikai klasztert. Jelenleg két egyetem, egy szakiskola, két nagyvállalat, három kkv, két gazdálkodó és egy nonprofit szervezet vesz részt a klaszterben. Az integrált informatikai megoldásokat nyújtó rendszer hosszú távon minél több termelőt és gazdálkodót vonna be az együttműködésbe.

Emellett a legfontosabb célkitűzése a hazai és nemzetközi versenyképesség növelése, a vásárlói igények magas színvonalú kielégítése, a szektor sikerességének elősegítése, az erőforrás-felhasználás hatékonyságának növelése, a fejlesztések megismertetése a potenciális felhasználókkal, az agrárinformatika jelentőségének hangsúlyozása.

Az agrárinformatikai fejlesztéseknél a drónokat, szenzorokat, robotikai eszközöket és a vállalatirányítási rendszereket emelte ki Erős Veronika. Úgy véli a klaszter - a hasznosíthatóság szempontjából – az előrejelzéseket, a döntéstámogató elemzéseket és az erőforrások hatékonyabb felhasználását támogatja. Emellett fontos a genetikai lehetőségek kiaknázása és az integrált termelési módszerek fejlesztése is – tette hozzá.

Forrás: agrarszektor

PROJEKTEK arrow

ECOS4IN
2019.05.24.

INNOGROW
2019.05.24.

SKILLS+
2019.05.24.

SYMBI
2019.05.24.

E-CONOMY
2018.11.30.

femcoop PLUS
2016.10.16.