Rádiójelekkel kutatták fel egy invazív darázsfaj fészkét brit tudósok

Cimkék: 

Rádiójelek segítségével kutatták fel ázsiai lódarazsak fészkét brit tudósok, akik szerint módszerük áttörést jelent az invazív faj nagy-britanniai terjedése elleni harcban.

Az Exeteri Egyetem kutatói elektronikus rádiójeladókat szereltek a méheket elpusztító és felfaló ázsiai lódarazsakra (Vespa velutina), hogy a fészkükhöz jussanak. Juliet Osbourne professzor szerint az új technológia kulcsfontosságú a lódarazsak térhódítása elleni küzdelemben. Spanyolországban, Franciaországban, a Csatorna-szigeteken és az Egyesült Királyságban is látták már a faj egyedeit.

Tavaly a kutatócsoport Franciaországba és Jersey szigetére utazott, hogy új módszereket kísérletezzenek ki, melyekkel gyorsabban megtalálhatják és elpusztíthatják a lódarázsfészkeket. Az ázsiai lódarázs királynői akár 3, a dolgozók 2,5 centiméteresre is megnőhetnek. Barna-fekete testüket sárga csíkok tarkítják, barna végtagjaik sárgán végződnek, fejük fekete, “arcuk” narancsos-sárgás.

Peter Kennedy, a kutatás vezetője a BBC-nek elmondta, hogy befogtak és részlegesen megfagyasztottak néhány lódarazsat, hogy varrócérnával rájuk erősíthessék a jeladókat. Akár 1,3 kilométeres távolságra is követni tudták a rovarokat. Az új módszer kifejlesztését részben a környék méhtenyésztői és a környezetvédelmi, élelmiszer- és vidékügyi minisztérium (Defra) finanszírozta.

A Defra növény- és méhegészségügyi igazgatóhelyettese szerint az új kutatás lehet a gyors reagálás kulcsa az ázsiai lódarazsak elleni harcban. A faj nyugat-európai terjedése az elmúlt évtizedben kezdődött. 2012-ben két fészket találtak Spanyolország északi részén, tudósok szerint a fészkek száma már meghaladja a tízezret az országban.

Nagy-Britanniában először 2016-ban láttak ázsiai lódarazsat Gloucestershire-ben, két év alatt további hat helyen bukkantak fel.

2018.07.12.