Az innováció világából

Mozgásérzékelős ruha növelheti az ipari ergonómiát

Az AXS Ergonómiai Kiértékelő Rendszer jelenleg egyedülálló a piacon, mivel teljeskörű, pontos digitális mozgásérzékelésre a jelenleg elérhető rendszerek nem alkalmasak. A győri AXS Motionsystem Kft. egyedi fejlesztését a vállalat elsősorban ipari környezetben, különböző munkafolyamatok során történő mozgás azonnali mérése és elemzése céljából alkalmazza. 

A Széchenyi Tőkealap az ipari környezetben, többek között a gyártósoron alkalmazható, egyedülálló digitális mozgásrögzítésre és -elemzésre alkalmas felszerelést fejlesztő cégben emelt 60 millió forint értékű tőkét, amelyhez összesen további 25 millió forint értékű, pénzbeli és nem pénzbeli magántőke társult. A cég az összeget a termék továbbfejlesztésére, beruházásokra és anyagbeszerzésre költi. A tőkebefektetés közvetlenül öt fő számára teremt új munkahelyet. 

Az öt éves fejlesztői munkával létrejött AXS Rendszer egyedülálló módon képes üzemi és ipari körülmények között, a termelési folyamat zavarása nélkül, például a munkafolyamat során kifejtett erőhatásokra, környezeti hatásokra és életfunkciókra vonatkozó pontos ergonómiai méréseket végezni. Az adatokat az AXS szoftverével kiértékelve a mérést követően azonnal meghatározható az adott munkahely nemzetközi ergonómiai sztenderdjeinek (Rapid Entire Body Assessment, Ergonomic Assessment Worksheet) való megfelelőssége. 

A jelenleg piacon lévő, elsősorban a filmgyártás, a sport-fitnesz és az orvosi távfelügyelet területein használt szenzoros felszerelések nem hasonlíthatóak az AXS Rendszerhez, ugyanis míg azok általában egy adott területre fókuszálnak, addig a magyar fejlesztés képes a teljes csontozatról egy időben valós adatokat szolgáltatni. Jelentős előnye, hogy kül- és beltéren, akár mágneses környezetben, bármekkora méretű területen használható. A rendszernek a szereplők száma tekintetében sincsenek korlátai, akár több száz felvétel készíthető egy időben. Ráadásul képes az adatok kiértékelésének időigényét rendkívüli mértékben csökkenteni, a pontossága pedig szakértő felhasználó kezében 100 százalékos. 

A társaság termékeinek fejlesztését az Audi és a Széchenyi István Egyetem szakembereivel közösen tervezi véghezvinni. Az autógyárral való együttműködésnek köszönhetően elsősorban az autóipari szegmens szereplői jelentik a célközönséget, de minden más, a termékeit élő munkaerővel gyártósoron előállító magyarországi cég beletartozik a potenciális felhasználói körbe. 

Forrás: autopro, hirek.prim

PROJEKTEK arrow

ECOS4IN
2019.05.24.

INNOGROW
2019.05.24.

SKILLS+
2019.05.24.

SYMBI
2019.05.24.

E-CONOMY
2018.11.30.

femcoop PLUS
2016.10.16.