Molnár Áron együtt vacsorázott a svéd királyi családdal és az idei Nobel-díjasokkal

Cimkék: 

A Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként Magyarországot Molnár Áron képviselte a 2017. december 4. és 11. között megrendezett Stockholm International Youth Science Seminar-on, és az azt lezáró Nobel-díj kiosztási ceremónián és banketten. Áron, a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első helyezettje, jelenleg a BME diákja.

A Nobel Alapítvány támogatásával, 1976 óta megrendezésre kerülő esemény kiemelt célja, hogy a világ minden tájáról érkező, különböző tudományterületen jeleskedő 24, 18-24 éves fiatal bemutatásával inspirálja a svéd diákok tudomány iránti érdeklődését, továbbá előmozdítsa a résztvevők tudományos pályáját.

 

A Nobel-hét keretében a fiatalok részt vehettek meghallgathatták az idei Nobel-díjasok előadásait: így Rainer Weiss, Barry C. Barish és Kip S. Thorne fizika Nobel-díjasok előadását a gravitációs hullámokat észlelő LIGO múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Jacques Dubochet, Joachim Frank és Richard Henderson kémia Nobel-díjasok előadását a nagy felbontású mikroszkópukról. Valamint KazuoIshiguro irodalmi Nobel-díjas előadását életének legfontosabb mozzanatairól.

 

A Nobel-díjas tudósok előadásait követően, a tudósnövendékek 1300 svéd diák előtt prezentálhatták munkájukat, majd posztereiket kiállítva beszélgethettek kutatásukról az érdeklődő diákokkal.

 

Az ifjú tehetségek látogatást tehettek az AstraZeneca cég svéd gyárában, ahol együtt ebédeltek a cég vezérigazgatójával.

 

December 10-én pedig részt vehettek a Nobel-díj átadási ceremónián, a Nobel Banketten, ahol együtt vacsorázhattak a svéd királyi családdal, az idei és az előző évek Nobel-díjas tudósaival, valamint a világ tudóstársadalmának kiválóságaival. A bankettet hajnalig tartó Nobel NightCap zárta.

 

További információ: Garay Tóth János, kommunikációs igazgató, tel.: 30/900-4850, e-mail: garaytoth@t-online.hu

 

 

 

2017.12.20.