Megjelent a 2017. évi Globális Innovációs Index

Cimkék: 

A Szellemi Tulajdon Világszervezete, a WIPO, a Cornell University és az INSEAD közös gondozásában 2017. június 15-én jelent meg a The Global Innovation Index 2017: Innovation Feeding the World című kiadvány, amely a világ 127 országának innovációs kapacitásait és teljesítményét méri fel 81 mutatószám (indikátor) felhasználásával.

A 2007 óta évente közzétett, nemzetközi összehasonlító elemzés indikátorai hét területet ölelnek fel, amelyek a következők: az intézményrendszer, a humántőke és kutatás, az infrastruktúra, a piacok fejlettsége, az üzleti élet fejlettsége, a tudományos és technológiai teljesítmények, a kreatív teljesítmények.

Az összetett index szerint a világ leginnovatívabb gazdasága - már hetedik esztendeje - Svájc. Őt követi Svédország, Hollandia, az Amerikai Egyesült Államok és az Egyesült Királyság.

Magyarország a 39. helyet foglalja el az idei összesített innovációs rangsorban. A közép-kelet-európai régióból hazánkat Észtország, Csehország, Szlovénia, Lettország, Szlovákia, Bulgária és Lengyelország előzi meg.

A magyar innovációs szektor ráfordításainak és eredményeinek arányát mutató innovációs hatékonyság (Innovation Efficiency Ratio) tekintetében a 30. helyre, az innovációs eredmények (Innovation Output) terén pedig a 37. helyre került az ország. A kiadvány az ún. a hatékony innovátorok (Efficient innovators) között jelölte meg Magyarországot.

Hazánknak a következő mutatók tekintetében viszonylag kedvező helyezést sikerült elérni, bekerülve ezzel a legjobb 20 ország közé: az ISO 14001 környezetirányítási tanúsítványok GDP-hez viszonyított száma (14. hely), az ISO 9001 minőségbiztosítási tanúsítványok GDP-hez viszonyított száma (16. hely), az ún. high-tech importnak a kereskedelemhez viszonyított aránya (16. hely), az ún. high-tech exportnak a kereskedelemhez viszonyított aránya (14. hely), az üzleti szférában dolgozó kutatók aránya a népességben (12. hely), a szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogdíjbevételek aránya (13. hely), a kreatívipari javak exportjának a kereskedelemhez viszonyított aránya (8. hely).

A szellemitulajdon-védelemmel kapcsolatos mutatószámok közül a PCT-bejelentéseknek a GDP-hez viszonyított aránya tekintetében két hellyel sikerült előre lépni (30. hely). A használatiminta-oltalmi bejelentések GDP-hez viszonyított aránya tekintetében a 28. helyen, a formatervezési minták (nemzeti és közösségi) esetében a 34. helyen, továbbá a szabadalmi bejelentések (nemzeti és európai) esetében a 40. helyen áll az ország.

A kiadvány teljes terjedelemben letölthető pdf-ben a WIPO honlapjáról:
http://www.wipo.int/edocs/pubdocs/en/wipo_pub_gii_2017.pdf

2017.06.15.