Az innováció világából

Meggyógyítják a ritka betegségeket

A gyógyszeripar a leginkább innovatívabb ágazatok közé tartozik a világon - mondta Dr. Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) igazgatója a Portfolio Private Health Forum 2018 című konferenciáján. Az elmúlt 15-20 évben jelentősen nőtt a születéskor várható élettartam, de Magyarország az uniós rangsor rosszabbik részén áll a sorban. Hazánkban közel öt évvel alacsonyabb még most is a várható élettartam, mint az uniós átlag, 75,7 év.

Nemzetközi összehasonlításban lényegesen kevesebb az egy főre jutó egészségügyi költés hazánkban, de a visegrádi országok sorában sem teljesítünk jól. A V4-es átlagot sem éri el a magyar gyógyszerkiadások szintje - fogalmazott Holchacker Péter.

Közel 7000 olyan gyógyszerfejlesztés zajlik a világban, amelyeknek nagyobb része, több mint 70%-a olyan fejlesztést hoz el, ami teljesen újszerű megközelítést alkalmaz, és több mint 800 készítmény van, amely valamilyen ritka betegségnek a kezelésére szolgál.
 

Nem szabad temetni a gyógyszerinnovációt, még nagyobb elvárásokat kell támasztani velük szemben, és új aranykor érkezik el hozzánk - mondta Holchacker Péter.

Az előadást követő kerekasztal-beszélgetésen többek között a klinikai vizsgálatokról volt szól, ahol Molnár Mária Judit, a Semmelweis Egyetem Genomikai Medicina és Ritka Betegségek igazgatója arról beszélt, hogy jelenleg Európában 81 ezer klinikai vizsgálat zajlik, ebből 3500 Magyarországon van. Az egész világon zajló klinikai vizsgálatok 1%-át tudjuk elhozni. Ehhez fontosak a strukturált regiszterek.

Dr. Lazáry Áron, az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgató-helyettese azt mondta: nagyon jó, hogy sok klinikai vizsgálat van Magyarországon, de

mi kiszolgáló személyzet vagyunk, az innováció nem erről szól.

A klinikai vizsgálók nem innovatív szereplőként vesznek részt a folyamatban Magyarországon, arra kellene megoldást találni, hogy a folyamat elején tudjanak a magyar szereplők nagyobb eredményt elérni - vélekedett. 

 

Az egészségügyben résztvevőknél 

  • kell intellektuális igény,
  • kell olyan gazdasági szereplő, amelyik a motorja ennek a történetnek - ez a legritkábban szokott állami szereplő lenni -,
  • a harmadik pedig az, hogy olyan dolgot hozzunk létre, ami az egészségügyi ellátást jobbá teszik.


Ezt kellene Magyarországon harmonizálni - mondta Lazáry Áron.

 

Mátyus Péter, az E-Group ICT Software Informatikai Zrt. szakmai vezetője, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kar professzora kiemelte: a magyar egyetemi közeg több területen nemzetközi összevetésben is versenyképes. Mátyus Péter szerint vannak olyan tradicionális területek, amik nemzetközileg versenyképesek, a gyógyszerkémia egy ilyen terület.

Dr. Vereckei Péter, a Pfizer magyarországi ügyvezető igazgatója, az AIPM elnöke kiemelte: Magyarország a 14. helyen szerepel a világon a klinikai vizsgálatok tekintetében, ez egy nagyon jó szám. A régióban csak a lengyelek és az oroszok vannak előttünk, akik méretben is nagyobbak nálunk.

Jó minőségben és jó eredményben dolgoznak a magyar kutatók - tette hozzá.
LEGOLVASOTTABB HÍREKarrow


PROJEKTEK arrow

ECOS4IN
2019.05.24.

INNOGROW
2019.05.24.

SKILLS+
2019.05.24.

SYMBI
2019.05.24.

E-CONOMY
2018.11.30.

femcoop PLUS
2016.10.16.