Az innováció világából

Itt az első nyomtatott gyógyszer

Az elmúlt években számtalan bizonyítékát láthattuk annak, hogy szinte bármit létre lehet hozni egy 3D-s nyomtató segítségével. Nyomtattak már kéznagyságú robothangyákat, játékokat, műlábakat egy sértült kutyának, sőt, már az első, így elkészült pizzát is elfogyasztották. Nem csoda, hogy szinte minden területen kísérleteznek az újfajta gyártási módszerrel, a 3D-nyomtatás ugyanis valóban elképesztő üzlet. Most egy újabb területet hódított meg magának: a gyógyszeripart.

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivatal a világon elsőként adta meg a forgalmazási engedélyt egy 3D-s nyomtatással készült gyógyszernek – számolt be róla a BBC. A Spritam nevű tablettát az Aprecia Pharmaceuticals nevű cég fejlesztette ki, a szer az epilepsziás rohamok kezelésére, enyhítésére szolgál.

A cég a gyógyszer előállításához az általuk kitalált ZipDose technológiát alkalmazta, ami lehetővé teszi, hogy az eddigieknél jóval pontosabban mérjék a tablettába kerülő hatóanyagok arányát, valamint képesek legyenek nagy hatóanyag-tartalmú készítmények elkészítésére is. A Spritamban ennek köszönhetően 1000 milligramm hatóanyag található. A tabletta épp úgy szívódik fel az emberi szervezetben, mint a hagyományos módon készült változata.

A szakértők szerint mindez azt is lehetővé teszi, hogy minden beteg számára egyedi készítményt állítsanak elő. Korábban a személyre szabott orvoslás rendkívül költséges volt, így azonban akár az orvos is beállíthatja, melyik hatóanyagból mennyi kerüljön a szerbe, és a helyszínen el is tudja azt készíteni.

A Spritam a tervek szerint 2016 első negyedévében kerül majd a piacra. A cég már tervezi, hogy a jövőben további gyógyszereket fejleszt és állít elő a 3D-s technológiával.

Forrás: hvg