Innovációval tornázható fel az export

Cimkék: 

Az iparkamarák, az oktatási intézmények és a kormányzat szoros együttműködésére van szükség az export hatékonyságának számottevő javításához.

Kreatív és innovatív vállalkozások tudnak exportképes terméket vagy szolgáltatást előállítani – mondta az exportstratégiával kapcsolatban a Világgazdaságnak Bársony Farkas, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) elnöke.

Fontos kérdés az adminisztrációs terhek leépítése és a finanszírozás, a hangsúly mégis a szabályozói környezeten van, amelynek az innovatív megoldások létrehozását kell ösztönöznie, segítenie a technológiaváltást, a szellemi tőke fejlesztését.

Bársony Farkas hangsúlyozta: mielőtt arról beszélünk, hogy egy magyar kkv hogyan növekedhet az Egyesült Államokban, arra kell koncentrálni, hogyan jöjjön létre minél több megújulásra képes magyar vállalkozás, ezt pedig a szakképzés, a felnőttképzés és a tudománypolitika befolyásolja leginkább.

A munkaerőpiac, az oktatási rendszer, a szakképzés, a magasabb hozzáadott értéket előállító munkahelyek, az innováció és a technológiai alapú termelékenységnövelés egytől egyig részei az AmCham Együttműködés egy versenyképesebb

Magyarországért című javaslatcsomagjának, melynek célja, hogy nemzetközileg is versenyképes magyar vállalkozásokat hozzon létre.

Az iparkamara nagyvállalati mentorprogramjában beszállítói programhoz csatlakozhatnak a magyar cégek, ez növeli a kkv-k termelékenységét, és a nagyvállalatok termékláncán is javít.

David Cornsteinnek, az új budapesti amerikai nagykövetnek és Szabó Lászlónak, a washingtoni magyar küldöttnek is nagy szerepe lehet a közeljövőben a két ország gazdasági, kereskedelmi kapcsolatainak bővítésében. Az AmCham elnöke, aki a Nemzeti Versenyképességi Tanácsnak is a tagja, aláhúzta: kivételes együttállás, hogy a külképviseletet ellátó személyek mind nagy üzleti tapasztalattal rendelkeznek.

A rohamosan fejlődő világ minden vállalkozásnak kihívás, melyre a tudatos innováció a válasz – mondták a Világgazdaság érdeklődésére az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) sajtóosztályán.

Az erős hazai kkv-szektor a kulcsa a stabil munkahelyeknek és a növekvő béreknek, egyúttal ez alapozza meg a magas hozzáadott értékű export lehetőségét is. Most a multiktól kapott tervek alapján gyártanak a magyar kisvállalatok, ami a 3D-s nyomtatók korában egyre kevésbé értékes tevékenység. A tárcától kapott válaszban kiemelték: a magyar kkv-knak még a szinten tartáshoz is innovációs fejlesztésre van szükségük, mivel a nemzetközi multikhoz képest évtizedes a lemaradásuk.

2018.08.23.