Az innováció világából

Innovációt, de humánus feltételekkel

Margrethe Vestager, az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa az austini South by Southwest (SXSW) technológiai konferencián kifejtette, hogy a kontinenst érdekli az az innováció, amelyet a Facebook és az Amazon kínál jelenleg, de nem mindenáron, hanem humánus feltételek mellett. Az esemény moderátora megkérte a jelenlévőket, hogy aki egyetért azzal, hogy a Google-t vagy a Facebookot az eddiginél keményebben kell szabályozni, az emelje fel a kezét. A résztvevők 99 százaléka így cselekedett. Ez is azt mutatta, hogy az Amerikai Egyesült Államokban is megváltozott az emberek véleménye az IT-óriásokról.

"Nem tudom, hogy igaz-e az, hogy az IT-cégek nagyon utálnak, de ha ez így van, akkor az nagy kitüntetés a számomra. Sajnos bizonyos vállalatok a polgárokra már másképpen tekintenek. Arra építenek, hogy a felhasználók szállítják az adatokat, míg ők megkeresik azokkal a pénzt. Nagyon szomorú azt látni, ahogy a piacot uraló vállalkozások kihasználják a pozíciójukat" - jelentette ki Margrethe Vestager. Az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa úgy vélte, hogy az IT-óriáscégek szabályozásának kérdésében most kezdődik majd csak az igazi vita. A politikus Mark Zuckerbergről azt mondta, ha a menedzser megvalósítja a legújabb elképzelését, amelynek lényege, hogy védeni akarja az Instagram-, a WhatsApp- és a Facebook-használók magánéletét, akkor ez lesz az első lépés a megfelelő irányba. S ez a tett azt fogja bizonyítani, hogy Zuckerberg valóban változtat valamit.

Vestager kiemelte, hogy egyetlen amerikai IT-óriást sem hagyna elvérezni azért, mert az európai vetélytársaik átaludták a digitális forradalmat. Emellett a számára az lenne a legutolsó dolog, hogy bármelyik konszernt feldaraboltassa. A csapata éppen ezért nem is végzett ilyen jellegű jogi háttérmunkát. Az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa kitért arra is, hogy a protekcionizmus kérdését nagyon komolyan veszi, már csak azért is, mert az Európai Unió egyik alapelve az egyenlő bánásmód. Éppen ezért nem alkalmazza a versenyjogot sem politikai fegyverként. Mindannak, amit tesznek, ki kell állnia akár a bíróság próbáját is, vagyis tényeken kell alapulnia és nem engedhetik meg maguknak a dolgok eltorzítását.

A politikus már tavaly februárban azt nyilatkozta, hogy az Európai Unió nem akarja megakadályozni a fúziókat, de a vadnyugati módszereket visszaszorítaná, hogy fennmaradjon a verseny, mert az IT-óriások mellett kis- és közepes vállalatokra is szükség van.
LEGOLVASOTTABB HÍREKarrow


PROJEKTEK arrow

ECOS4IN
2019.05.24.

INNOGROW
2019.05.24.

SKILLS+
2019.05.24.

SYMBI
2019.05.24.

E-CONOMY
2018.11.30.

femcoop PLUS
2016.10.16.