Innovációs pályázatok: 70 milliárd forintos támogatási igény

Cimkék: 

Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból mikro- és kisvállalkozások innovációjának ösztönzésére 10 milliárdos kerettel kiírt és március 12-én lezárult pályázatára kétszeres volt a túljelentkezés. A tematikus felhívások és együttműködési programok 31 milliárdos keretösszegére több mint 50 milliárd forintos támogatási igény érkezett.

Mikro- és kisvállalkozások innovációs tevékenységének támogatása (2018-1.1.1-MKI) című felhívás a gyorsan hasznosítható, innovatív termékek, szolgáltatások és eljárások fejlesztését, piacra vitelét, szellemitulajdon-védelmét ösztönzi a Közép-Magyarország régióban. A 2018. március 12-i beadási határidőre 276 pályázat érkezett, összesen csaknem 20 milliárd forint támogatási igénnyel. A pályázó projektek összköltsége mintegy 28,5 milliárd forint. 

Versenyképességi és kiválósági együttműködések (2018-1.3.1-VKE) című felhívás 26 milliárd forintos keretösszegére február 28-ig olyan projektek pályázhattak egyenként 0,5–1,5 milliárd forint támogatásra, amelyek hosszú távon fenntartható, stratégiai jelentőségű együttműködéseket ösztönöznek a hazai vállalkozások és kutató-tudásközvetítő szervezetek között, melyek eredményeképpen ipari igényeket megvalósító, üzletileg is hasznosítható tudományos eredmények jönnek létre. Erre a konstrukcióra 48 pályázat összesen 45 milliárd forint támogatási igény nyújtott be. 

Nemzeti kiválósági program (2018.1.2.1-NKP) című felhívásra öt tematikus alprogramban – az ELI-hez kapcsolódó lézeres kísérleti kutatások, a mesterséges intelligencia alkalmazása, a társadalom biztonsága, a tiszta ivóvíz, illetve a fehérjetudomány területén – lehetett pályázatokat benyújtani, szintén február végéig. A rendelkezésre álló keretösszeg alprogramonként 1-1 milliárd forint, azaz összesen 5 milliárd forint, amelyre 15 projektjavaslat érkezett több mint 6,2 milliárd forint támogatási igénnyel. 

A pályázatok formai ellenőrzését, valamint az anonim szakértői és testületi értékelést követő támogatási döntések kihirdetése júniusban és júliusban várható a felhívások közzétételekor a honlapon megadott értékelési ütemezés szerint.

2018.03.28.