Az innováció világából

Hamisítás elleni technológiát fejlesztettek magyar tudósok

Az SMark biztonsági címkék révén bármilyen tárgyi termék – legyen az egy gyógyszer, divatáru, alkatrész, motorolaj, élelmiszer, műszaki cikk, vagy éppen egy hivatalos papír-alapú dokumentum (közjegyzői okirat, stb.) – eredetisége egyszerűen beazonosítható. A folyamat lényege, hogy a terméket egyrészről egy – roncsolás-mentesen el nem távolítható –, fémezett fóliacsíkkal látják el, melynek újbóli megalkotása kivitelezhetetlen, ezért a leghatékonyabb termékjelölőnek számít.

Másrészről a fóliacsík mellett feltüntetésre kerül a termék kétdimenziós, úgynevezett QR-kódja is, ami az árucikk azonosítására, jellemzőinek (szériaszám, gyártás és lejárat ideje, és egyéb információk) tárolására szolgál. Az egyedi termékmegjelölő és a termékazonosító informatikai összekapcsolásával létrejön az SMark biztonsági címke, amelyeket okostelefonnal leolvasva, a vevő is el tudja végezni a termékhitelesítést. A rendszer képes arra is, hogy ha egy adott terméket ellopnak, akkor annak azonosításakor mindez kiderüljön.

Ribárszky Tamás, a rendszer egyik magyar feltalálója szerint az SMark címkék – az online ügyiratkezelésben már ismert elektronikus aláíráshoz hasonlóan –, hitelességet és eredetiségigazolást biztosítanak a termékeknek. A biztonsági címke sorozatgyártása a közeljövőben elindul, amelynek köszönhetően várhatóan több mint 100 új munkahely létesülhet Miskolcon. Az eseményen megjelenő Nagy Tamás nemzetközi borakadémikus, a tokaji borvidéken található Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet munkatársa elmondta: a borvilág számára is fontos a termékek nyomon követhetősége, ezért jelentős potenciált látnak az SMark fejlesztésben, amelynek címkéit az egyik boruk már viseli. A pincészet négy kontinensen van jelen, így a fejlesztéssel majdnem az egész világ egy időben megismerkedhet. 

A technológiát a miskolci székhelyű Vasbeta Kft. fejlesztette ki orosz közreműködéssel, valamint az ELTE Matematikai Intézetének szakmai együttműködésével. Az idén záruló projekthez a fejlesztők több mint félmilliárd forintos támogatást nyertek a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOV) keretében. Hamarosan elindul a biztonsági címke sorozatgyártása, ehhez várhatóan több mint 100 új munkahelyet hoznak létre Miskolcon.

Czepek Gábor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közigazgatási államtitkára a bemutatón hangsúlyozta: a kormány politikájában kiemelt szerepet kap a fogyasztóvédelem, elő kívánják elősegíteni, hogy a fogyasztók egészségét és testi épségét is veszélyeztető, hamis termékek kiszoruljanak a piacról, ami hozzájárul a gazdaság fehérítéséhez is.

Forrás: figyelo, sg