Az innováció világából

Globális versenybe kapcsolja be Európát a zalaegerszegi tesztpálya

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, György László kedden az M1 aktuális csatornán elmondta: az Egyesült Államok, Kína és Európa versenyzik egymással, hogy ki tudja a legmodernebb technológiákat használni, Európában azonban kevés lehetőség van az önvezető és elektromos autók tesztelésére. A ZalaZONE járműipari tesztpálya azért fontos Európának, mert lehetőséget kínál ezekre a tesztekre. Ebben a térségben is vannak járműipari fejlesztések. Magyarországon például jelenleg tízezer járműipari fejlesztőmérnök van.

A negyvenötmilliárd forintból megvalósuló tesztpálya Európa legnagyobb innovációs kutató-fejlesztő infrastruktúrája. Az első ütem átadásakor százötven multinacionális cég és hazai kutatóközpont jelezte kutatási és innovációs tevékenységgel kapcsolatos szándékát a tesztpályán.

György László a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, a jövő az önvezető és kapcsolt autózásé, a balesetek tízből kilenc esetben ugyanis emberi mulasztás miatt történnek. Az emberek szkeptikusak a technológiákkal kapcsolatban, pedig azok szerinte sokkal nagyobb biztonságot adnak az utakon és nagyobb környezeti tudatosságra adnak lehetőséget. Ahhoz, hogy ezeket az autókat forgalomba lehessen helyezni, komoly teszteket kell végezni rajtuk.

PROJEKTEK arrow

ECOS4IN
2019.05.24.

INNOGROW
2019.05.24.

SKILLS+
2019.05.24.

SYMBI
2019.05.24.

E-CONOMY
2018.11.30.

femcoop PLUS
2016.10.16.