Fiatal magyar tehetséget is díjaztak az Intel világversenyén

Cimkék: 

Hazaérkezett Pittsburghből Molnár Áron, aki a május 13-18. között megrendezett Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen (Intel ISEF) vett részt. Áron a 2016-2017. évi 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen első helyezést ért el, így a Magyar Innovációs Szövetség biztosította részvételét az EU Fiatal Tudósok Versenyén, amelynek döntőjén továbbjutott a világdöntőre, az ISEF-re. A magyar delegációt Dr. Jakab László, a hazai verseny zsűrielnöke, a BME VIK dékánja vezette.

Az idei rendezvényen már több mint 1800, 21 év alatti fiatalt hívtak meg 75 országból.

Az Intel ISEF rendezvény kétlépcsős. A versenyzőktől a nemzetközi zsűri angol nyelvű nevezési anyagokat kér a projektről. Ezt követően a kiállítással egybekötött döntőn több mint ezer tudós, mérnök és matematikus személyes interjúk során győződik meg a versenyzők felkészültségéről, és alakítja ki a végleges sorrendet.

„Új típusú ferrofluidos dőlésérzékelő szenzor” című munkájával pályázott a versenyre - ezzel nyerte el az Embedded Systems kategóriában a negyedik díjat, így 500 dolláros pénzjutalomban részesült.

A pályamunkában a fiatal tehetség egy ferrofluidummal működő dőlésérzékelő szenzort fejlesztett ki és tesztelt. A kifejlesztett megoldásban a vasmagot egy üvegcellába töltött ferrofluid helyettesíti, ami nanoméretű ferromágneses részecskékből és egy hordozófolyadékból álló folyékony anyag. Az így kapott eszköz egy ferrofluidum maggal ellátott differenciál transzformátor lesz.

2018.05.24.