Az innováció világából

Európai szociális innovációs versenypályázat a műanyaghulladék csökkentéséért

A szlovéniai Ljubljanában megrendezett eseményen az Európai Bizottság meghirdette az európai szociális innovációs versenypályázat 2019. évi kiadását. A „Challenging Plastic Waste” (A műanyaghulladékok elleni küzdelem) szlogennel fémjelzett 2019-es versenypályázat keretében a szervezők olyan ötleteket és projekteket várnak, amelyek rendszerszintű változással segítik elő a műanyaghulladékok mennyiségének csökkentését helyi, nemzeti és európai szinten egyaránt. Független bírák fogják kiválasztani a három győztes projektet, amelyeket egyenként 50 000 euróval díjaznak 2019 októberében.

Évente több mint 27 millió tonna műanyaghulladékot gyűjtünk össze Európában. A műanyaghulladékok kezelése nagy kihívást jelent, de egyben lehetőséget is kínál az új innovatív megoldások kifejlesztésére. A verseny idei kiadásában éppen ezért olyan ötleteket keresünk, amelyek segítenek szembenézni e társadalmi kihívással, miközben új üzleti modellek alapját fektetik le, megteremtik az együttműködés új formáit, és újszerű megoldások bevezetését segítik elő, amelyek mindenki számára jobb, tisztább és fenntarthatóbb jövőképet kínálnak” – nyilatkozta Sławomir Tokarski, az Európai Bizottság innovációval és korszerű gyártással foglalkozó igazgatója.

Az Európai Bizottság mindeddig számos intézkedést tett annak érdekében, hogy határozott lépések révén olyan lendületet kovácsoljon a műanyaghulladékok jelentette kihívásból, amely jobb európai jövőt eredményez. Ezen intézkedések közé tartozik a műanyagokkal kapcsolatos első páneurópai stratégia bevezetése, aMűanyagkörforgási Szövetség megalakítása, valamint az önkéntes vállalásokra irányuló kampánysorozat. Ezekkel az intézkedésekkel a Bizottság megalapozza a körforgásos gazdaságra való áttérést, miközben előmozdítja a növekedést és az innovációt is.

A 2019. évi európai szociális innovációs versenypályázat olyan ötleteket és projekteket hivatott támogatni, amelyek a meglévő folyamatok megváltoztatása vagy fejlesztése, illetve vadonatúj termékek és megoldások bevezetése révén hozzájárulnak a műanyaghulladék és a szemetelés visszaszorításához. Az innovációs projekteknek arra kell irányulniuk, hogy mérsékeljék a keletkező műanyaghulladék mennyiségét, illetve ösztönözzék és lehetővé tegyék a műanyaghulladék nagyobb mértékű újrafelhasználását és újrahasznosítását. A megoldásoknak az adott helyzethez igazíthatónak kell lenniük, rendszerszintű változást kell előidézniük, és a következő területek valamelyikére kell vonatkozniuk:

  • Az egyszer használatos műanyagtermékek fogyasztásának csökkentése;
  • A meglévő műanyaghulladékok újrafeldolgozása, újrafelhasználása és értéknövelő újrahasznosítása;
  • A hulladéklerakókban összegyűjtött és a természetben felhalmozódott műanyaghulladék kezelése;
  • A fogyasztói magatartás vagy a kiskereskedelmi és a tágabb üzleti gyakorlatok megváltoztatása;
  • Alternatív üzleti modellek bevezetése és az ellátási láncok optimalizálása;
  • Olyan új anyagok bevezetése, amelyeknek helye van a körforgásos gazdaságban, vagy amelyek fenntartható alternatívát kínálnak a fosszilis alapú műanyagokkal szemben.

Az európai szociális innovációs versenypályázaton olyan szociális innovátorok, vállalkozók, diákok, tervezők, vállalkozások, vizionáriusok, a gyakorlati megvalósításért felelős, illetve változást előidéző emberek mérettethetik meg magukat, akiknek innovatív és kreatív ötletük van arra, hogy miként tudnánk leküzdeni a műanyaghulladékok jelentette problémát.

A verseny 2019. évi kiadását a fenntarthatóság egyik éllovasának számító Ljubljanában hirdették meg, amely az Európa Zöld Fővárosa díj korábbi győztese volt, 2018-ban pedig az „intelligens turizmus európai fővárosa” díj „fenntarthatóság” kategóriájának nyertese. Ljubljana jó úton halad a zéró hulladékkibocsátás felé: a szelektív hulladékgyűjtés aránya 68%-os a városban – magasabb, mint bármely más európai fővárosban. A verseny kétközelmúltbeli győztese szintén Szlovéniából származik, ami jól mutatja, hogy az országban virágzik a szociális innovációs ökoszisztéma. Így tehát nehéz lett volna Ljubljanánál megfelelőbb helyszínt találni a 2019. évi verseny nyitórendezvénye számára.

A nyitórendezvény résztvevői lehetőséget kaptak arra, hogy megismerkedjenek a versennyel, és meghallgassák a tavalyi győztes HeritageLab tapasztalatait. Ezen túlmenően a résztvevők értékes ismeretekre tehettek szert a verseny idei kiadásának bírái által tartott vitafórumon, amelyen a műanyaghulladékokkal kapcsolatos kérdéseket vitatták meg, továbbá egy olyan minihackathon-eseményen is részt vehettek, mely a műanyaghulladékok jelentette problémákra kereste a megoldást. A rendezvény Nuša Jelenec és Nina Mršnik szlovén művészek„Pirított bútorok” című kiállításával zárult. A kiállítás a művészek innovatív módszerét mutatta be, amelynek segítségével a műanyaghulladékot pörkölési eljárással gyönyörű, színes panelekké alakították, hogy azok aztán bútorok és lámpatestek építőköveit alkossák. A kiállítás nagyszerű és kreatív módon reprezentálta a „műanyaghulladékok elleni küzdelem” szlogennel meghirdetett versenypályázatot.

Záró megjegyzések:

A pályázatokat április 4-én csütörtökön, közép-európai idő szerint déli 12 óráig kell benyújtani. További részletekért látogasson el az alábbi internetes oldalra: www.eusic.org  
LEGOLVASOTTABB HÍREKarrow


PROJEKTEK arrow

ECOS4IN
2019.05.24.

INNOGROW
2019.05.24.

SKILLS+
2019.05.24.

SYMBI
2019.05.24.

E-CONOMY
2018.11.30.

femcoop PLUS
2016.10.16.