Az innováció világából

Épül a start-uposok és kutatók ideális találkozási helye Debrecenben.

Debreceni Innovációs Központ - forrás: BORD Építész Stúdió

 

Egyszerűség, flexibilitás és innováció teljes harmóniában - ezek a debreceni egyetemi ipari parkban épülő Innovációs Központ hívószavai, mely egyaránt start-up cégek, kutatók otthona lesz, de mellette az egyetemi élet fontos találkozási pontja is, ahol az elméleti kutatásoktól a prototípus-gyártásig juthatnak majd a projektek. Az egyetem innovációt és vállalkozói szemléletet megalapozó komplett fejlesztése a kormány és az egyetem közös célja volt. Az oktatás, a kutatás és a vállalkozások egy helyre csoportosításától befektetéseket, illetve élénkebb gazdasági növekedést remélnek.  

A bő 5000 négyzetméteres, háromszintes épület maga is innovatív: az alsó szint a laboré és a műhelyé, középre kerül a közösségi innovációs „piactér” - étkezővel, pihenőkkel, tárgyalókkal és coworking területekkel -, míg az irodákat a felső szintre helyezték. A központ mellett hosszanti irányban két mesterséges dombot emelnek, melyekben a gépészet és kerékpártárolók kapnak helyet. A koncepció megalkotásánál fontos szempont volt a nyitottság, melyet a bentről kifutó fa tartószerkezettel és üveghomlokzattal ért el a BORD Építész Stúdió. Egyszerű kialakítása ellenére az épület egy kisváros struktúráját idézi.

A koncepció kulcsfontosságú eleme a zsibongó emberektől, állandó mozgástól éllettel teli "piactér" vagyis a középső szint. Ez a megérkezés és a találkozások helye, ezért az épületnek nincs egyetlen, kitüntetett helyen lévő lépcsőháza. A hálózatszerű alaprajzi rendszernek köszönhetően bármely szabad rasztermezőben kialakítható lépcső, a vertikális közlekedés így szintenként különböző helyekre lett pozícionálva, mely megkerülhetetlenné teszi a „piactéren” való áthaladást. A rugalmasság nem csak a szerteágazó tevékenységek miatt fontos, hanem mert a funkciók és velük az igények időben is változnak.

Debreceni Innovációs Központ - forrás: BORD Építész Stúdió

Környezetvédelem, felelős gondolkodás

Az épület tartószerkezetét úgy alakították ki, hogy alkalmazkodjon a különböző funkcionális igényekhez. Az üzemként működő földszinten a gyártástechnológiai követelményeknek megfelelően vasbeton szerkezetek adják a szilárd alapot a felső két emelet könnyűszerkezeteinek. Felfelé haladva egy áttört héjszerkezet mögé fa tartóvázat terveztek, az eltérő funkciókat a megújuló építőanyagra való váltással fordítva építészeti nyelvre. Az új épület ugyanakkor a környezet védelmére, a felelős gondolkodásra is felhívja az egyetemi város lakóinak figyelmét. A központban elhelyezett installációkat és belső akusztikai felületeket az egyetemi polgárok maguk gyártják majd le, a kampusz területén keletkező szelektíven gyűjtött, újrahasznosítható hulladékból.

Innovatív gépészeti megoldások szavatolják a fenntartható és környezetbarát épületet: a belső komfortot levegő-víz hőszivattyú, és hővisszanyerős szellőzés biztosítja, míg a hőszivattyúkat napelemek látják el energiával. Mindezek révén egy mérnöki szemléletű, flexibilis és innovatív koncepció jött létre, amely egyszerre képes a funkciót és a gazdaságosságot szolgálni.




LEGOLVASOTTABB HÍREKarrow


PROJEKTEK arrow

ECOS4IN
2019.05.24.

INNOGROW
2019.05.24.

SKILLS+
2019.05.24.

SYMBI
2019.05.24.

E-CONOMY
2018.11.30.

femcoop PLUS
2016.10.16.