Az innováció világából

Egymásra épülő KFI pályázatokból finanszírozták a robottal végzett agyműtétet

Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke hangsúlyozta: „A Magyarországon eddig nem használt technológiai műtéti alkalmazása is azt bizonyítja, hogy a felfedező kutatásokat, a célzott fejlesztéseket és az innovatív vállalkozásokat kiegyensúlyozottan ösztönző versenypályázati finanszírozással érhető el az innovációs teljesítmény fokozatos és fenntartható javulása, aminek eredményeit a támogatott orvosi kutatások esetében a betegek is tapasztalhatják.” Hozzátette: az NKFI Alapból 2013 óta 11 tematikus nemzeti program indult el, ez idén további öt programmal egészül ki.

A robottal végzett műtétet vezető Erőss Loránd és munkacsoportja a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) keretében évek óta foglalkozik innovatív idegsebészeti és epilepsziasebészeti eljárások kutatásával, alkalmazásával. A nemzeti programok sorában mind a támogatás, mind a részt vevő kutatók száma alapján kiemelkedő NAP első szakasza 12 milliárd forint támogatással indult el. A NAP folytatása 2017-től a „Nemzeti Kiválósági Program” keretében zajlik, amelyből 6,5 milliárd forint támogatás jut az agykutatási programra. 2014 óta több mint 100 kutatás-fejlesztési projekt indult el a NAP keretében létrejött konzorcium 10 egyetemi, kutatóintézeti és vállalati tagjánál.

A Magyarországon és a régióban is egyedülálló sebészeti robot beszerzését a NKFI Hivatal Nemzeti versenyképességi és kiválósági programjának 1,2 milliárdos támogatása tette lehetővé, amit az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet a Femtonics Kft-vel közös konzorciumban nyert el az „Kiemelkedő halálozási kockázattal járó betegségek gyógyításának eredményességét lényegesen javító nemzeti program” keretében. Az orvosokból, gépész-, optikai tervező-, villamos-, szoftverfejlesztő mérnökökből, biológusokból, lézerfizikusokból álló multidiszciplináris konzorcium célja, hogy a ma megszokott lézermikroszkópoknál gyorsabban használható, térbeli méréseket lehetővé tevő kétfoton-mikroszkópot, illetve az idegsejtek aktivitását láthatóvá tévő fluoreszcens festéket fejlesszenek. Mivel sokszor az agy belsejében történnek azok a jelenségek, amelyek kutatási vagy gyógyítási szempontból jelentőséggel bírnak, ezért lényeges a pályázati támogatásból beszerzett sebészeti robot szerepe, mert a robot az embernél sokkal pontosabban, tizedmilliméteres precizitással képes eljutni a mély agyi idegmagvakig is.

A projektet támogató Nemzeti versenyképességi és kiválósági program (NKP_16) felhívásra hazai felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek és vállalkozások által létrehozott közép-magyarországi konzorciumok nyújthatták be pályázatukat. A program hazánk versenyképességének szempontjából stratégiai jelentőségű kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységeket, illetve az azok keretében jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák létrehozását támogatja, a fenti programon kívül további két nemzeti program – az Anyagtudományi, technológia nemzeti program, illetve a Víz-egészség-élelmiszer nemzeti program – keretében. A három programban 26 konzorciumi projektjavaslat nyert összesen mintegy 28 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást az NKFI Alapból.