Az innováció világából

Büszkék lesznek az ELI kutatásaira a szegediek

Emellett szó esett a közelgő európai uniós választásokról, és arról, hogy 90 milliárd forint támogatásra pályázhatnak a magyar kutatók és vállalkozások.

Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével találkozott Szegeden Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedd délután. Olyan gazdaságfejlesztési ügyekről tárgyaltak, amelyek részben a magyar kormány támogatásával jöttek létre a Vajdaságban.

– Arról beszéltünk, hogyan tudnánk támogatni a vajdasági felsőoktatást olyan módon, hogy az ott élő magyar és szerb fiatalok otthon maradjanak a diploma megszerzése után is. Továbbá megnézzük, hogyan lehet a szerb kis- és középvállalkozásokat bevonni azokba a technológiai fejlesztési folyamatokba, melyek Magyarországon zajlanak – részletezte a miniszter. Pásztor István megnézte az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézetet is, ahol beszéltek a szerb, szerbiai magyar kutatásfejlesztési együttműködési lehetőségről. Palkovics László miniszter hangsúlyozta, hogy az ELI szívesen fogad Szerbiából érkezett lézerfizikusokat is, de akár látogatócsoportok számára is nyitva van a kapuja. Az ELI-ben az év elején zajlott vezetőváltás kapcsán a miniszter azt mondta, egy fejlődési folyamat zajlik a kutatóintézetben, ilyen máshol is van. – Az ELI az infrastruktúra befejezéséhez érkezik, most a lézerberendezések üzembe helyezése és kezdő kísérletezése folyik. Ezután elkezdi a következő életét a kutatóközpont, vagyis elkezdődik az üzemszerű kutatási tevékenység az intézetben. Az új vezetés ennek az új kihívásnak tesz eleget.

Globális problémákra keresnek választ

De nemcsak az új vezetés, a magyar kormány is felelősséget érez a kutatóközpont iránt, és biztosítani fogja a működését, amíg az ELI-t működtető európai konzorcium létre nem jön.

Ezt a kormány direkt támogatás formájában teszi, emellett támogatunk olyan projekteket, amelyek ezt az infrastruktúrát igénybe veszik, és befizetik annak használati díját – fogalmazott a miniszter. Mint ismert, a magyar kormány több mint 20 milliárd forintot különített el két fontos kutatásra. Palkovics kiemelte: két olyan projektet támogatnak, amelyek globális problémákra adnak választ, az egyik az atomerőművek nukleáris hulladékának sokkal gyorsabb lebontása, míg a másik egy korai rákdiagnosztikai módszertan.

– Ezeket a kutatásokat még az idén elkezdjük. A nukleáris hulladékos (transzmutációs) projekt kapcsán ebben a pillanatban Magyarországon rendelkezésre áll olyan lézer, amely erre alkalmazható, ez az ELI-ben van. A másik, a Molekuláris Ujjlenyomat Vizsgáló Központ – amely a rákbetegségek korai felismerését, kutatását segíti elő – is elkezdi munkáját még ebben az évben – részletezte. – Mindkét projektnek erős európai támogatottsága is van, én azt gondolom, erre minden szegedi méltán lehet büszke.
LEGOLVASOTTABB HÍREKarrow


PROJEKTEK arrow

ECOS4IN
2019.05.24.

INNOGROW
2019.05.24.

SKILLS+
2019.05.24.

SYMBI
2019.05.24.

E-CONOMY
2018.11.30.

femcoop PLUS
2016.10.16.