Bővülő kutatási programok

Cimkék: 

Újabb közös kutatási pályázatok meghirdetéséről állapodott meg Pálinkás József Klement Tocknerrel, az Osztrák Tudományos Alap (Austrian Science Fund – FWF) elnökével július 14-én Bécsben.

A magyar-osztrák Kétoldalú Tudományos és Technológiai együttműködés keretein belül a felek élettudományok, agrártudományok, műszaki tudományok, biotechnológia, környezet- és energetikai tudományok területén ösztönöznek kutatási programokat. A 2017. évi közös pályázati felhívás februárban jelent meg áprilisi határidővel, a pályázatok elbírálása folyamatban van.

Az Osztrák Kutatási Alap nyugati szomszédunk legnagyobb alapkutatásokat támogató szervezete. A találkozón Klement Tockner és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke kölcsönösen ismertették szervezeteik versenypályázati portfólióját, az alapkutatások országaikban kialakított ösztönző rendszerét. Klement Tockner kiemelte, hogy a kutatási alap éves költségvetése 200 millió euró, amelyet 2018-ban 300 millió euróra emel az osztrák kormány.

A két szervezet elnöke elfogadta a magyarországi versenypályázati bírálati rendszer FWF által kezdeményezett módosítását. Ennek lényege, hogy a két fél egy úgynevezett Lead Agency-megállapodás keretében működik együtt, vagyis a pályázatok összességét annak az országnak az alapkutatásokat támogató szervezete bírálja el, amelyben a benyújtott támogatási igények összege magasabb. Mindemellett mindkét ország pályázóira azonos szabályok vonatkoznak és az elbírálás ideje is felgyorsul. A megbeszélés során különös hangsúlyt kapott az Európai Kutatási Tanács (European Research Council – ERC) legkiválóbb felfedező kutatásokat ösztönző pályázatain való kutatói részvétel további erősítése. Pálinkás József kiemelte Magyarország eredményeit az ERC ösztönző pályázatain, mivel kutatóink ebben a programban több támogatást nyertek el, mint amennyi a nemzeti KFI ráfordítások alapján a többi országgal összehasonlításban arányos lenne. Az ERC pályázatok révén 2007 és 2017 között, vagyis az FP7 és a Horizont 2020 keretprogram időszakában összességében 61 hazai szervezet mintegy 82 millió euró támogatásban részesült, ami az EU13 (az újonnan csatlakozott országok, köztük hazánk) országai által elnyert összes forrás 40%-át jelenti.

Klement Tockner végül felkérte Pálinkás Józsefet, hogy az NKFI Hivatal csatlakozzék az FWF kezdeményezéséhez, amelynek célja közép-európai országok (Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovénia) kutatástámogató szervezeteinek összefogása a meglévő közös alapkutatási pályázati felhívások bővítése érdekében. Pálinkás József támogatásáról biztosította a kezdeményezést, kiemelve, hogy a magyar V4-elnökség is lehetőséget biztosít az ehhez hasonló együttműködésekre.

 

Pálinkás József angol nyelvű előadását itt letöltheti:

2017.07.28.