Az innováció világából

Beszállítói fórum a hazai gyártású műszaki textíliák járműipari alkalmazásáról

A fórum elősegítette a közvetlen együttműködési lehetőségek feltárását a hazai járműipari fejlesztések és beszállítások terén a műszaki textilgyártó és konfekcionáló vállalkozások bevonásával, valamint gyakorlati tapasztalatcserére adott lehetőséget annak érdekében, hogy a textilipari vállalkozások jobban megfeleljenek az autógyárak és ezek elsőkörös beszállítói magas minőségi elvárásainak. 

A Fórumon a járműipari szakemberek megismerhették a HITA beszállítói programját, valamint a TMTE innovációt támogató tevékenységét. 

Nagy érdeklődés kísérte a Magyar Suzuki Zrt. előadását a beszállítókkal szembeni elvárásokról. A közelmúlt autóipari kapacitásbővítő beruházásai közül kiemelkedő szerepe van az abroncsgyártásnak, ezért kérték fel a szervezők az Albertfalvi Cérnázó Kft. ügyvezetőit a cég tevékenységének bemutatására. Ezt követte az autóbuszok padlóburkolatát gyártó Graboplast Padlógyártó Kft. előadása.

A járművek üléseit és huzatait gyártó Rába Járműipari Alkatrészgyártó Kft. képviselője beszámolt a beszerzők és a beszállítók közötti rugalmas kapcsolat fontosságáról.

A RÖSCH Kft. az autóipari és ruhaipari konfekciógyártás szinergiáit mutatta be, a J.H. Ziegler Kft. pedig a nemszőtt textíliákból igényre szabott megoldásokat ismertette. Ezután került sor a Meritum Kft. által gyártott járműipari szövetek bemutatására, majd a Magyar Repüléstechnikai Klaszter prezentációját tekinthették meg a résztvevők a repüléstechnika és a textilipar kapcsolódási lehetőségeiről.

A magyar textil- és ruhaipar ágazati termelési adatai (KSH) egyértelműen mutatják, hogy 2010 óta az ágazat jobban teljesít, mint a korábbi években, amikor a textil- és ruhaipar termelése évről évre csaknem mindig kétszámjegyű visszaesést mutatott. A termelési indexek alapján 2012-ben a textil- és ruhaipari ágazat (105,8%) jobban szerepel, mint a feldolgozóipar (98,4%) egésze. Erre nagyon régóta nem volt példa. A legnagyobb növekedést a textilipari szakágazat innovatív szegmensei produkálták, amelyhez a konfekcionált lakástextilek, nem-szőttek és más műszaki textilek tartoznak.
LEGOLVASOTTABB HÍREKarrow


PROJEKTEK arrow

ECOS4IN
2019.05.24.

INNOGROW
2019.05.24.

SKILLS+
2019.05.24.

SYMBI
2019.05.24.

E-CONOMY
2018.11.30.

femcoop PLUS
2016.10.16.