Az e-mobilitás volt az egyik fő témája a Nemzetközi energia és innovációs fórumnak

Cimkék: 

Az e-mobilitás, az innováció és a fenntartható energiatermelés volt a fő témája a február 27-28-án Budapesten megrendezett 25. Nemzetközi energia és innovációs fórumnak.

Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. igazgatóságának elnöke, a Miniszterelnökséghelyettes államtitkára elmondta, a könnyű közmű program fontos eszköz Magyarország energiapolitikai függetlenségének megteremtésében, a 2013-ban kezdődött rezsicsökkentési program folytatásaként a könnyű közmű program a közműbekötések költségeit csökkenti jelentősen, a családoknál a megtakarítás eléri a mintegy kétmillió forint, a kis- és középvállalkozásoknál pedig a mintegy hárommillió forintot.

Bartal kiemelte, a magyar útdíjfizetési rendszert, a HU-GO-t tíz hét alatt hozták létre, működése első 2,5 hónapjában behozta a kiépítési költségét, éves fenntartási költségét pedig másfél hónap alatt kitermeli.

A magyar útdíjfizetési rendszer iránt jelentős nemzetközi érdeklődés mutatkozik, a gyakorlatot az Európai Bizottság és a Világbank is ajánlja alacsony üzemeltetési költsége és innovatív megoldása miatt – mutatott rá a NÚSZ elnöke.

Steier József, a konferenciát rendező Sunwo Stratégiai Energia Technológiákat Fejlesztő és Szolgáltató Zrt. alapítója elmondta, hogy fórum évről évre bemutatta a nemzetközi folyamatokat, és ezzel segíti a magyar energiaipart. A fórumot először rendezték Esztergom és Visegrád után Budapesten, hogy közelebb hozzák a döntéshozókhoz az információkat.

A konferencián a magyar előadók mellett marokkói és kanadai szakemberek is előadást tartottak.

2018.03.08.