Az ABB és a The Economist Automatizálási Felkészültségi Indexet vezet be

Cimkék: 

Az index a robotika és a mesterséges intelligencia szempontjából rangsorolja a világ országait. A fejlett automatizálás jobb és motiválóbb munkahelyeket teremthet az emberek számára.Azonban, mint azt egy új tanulmány megállapítja, még a jövő munkahelyeire leginkább felkészült országoknak is át kell gondolniuk az oktatásuk és képzésük rendszerét, hogy megfelelően fel tudják készíteni polgáraikat a jövő állásaira.

Az index, illetve az ABB és a The Economist Intelligence Unit jelentése szerint az intelligens automatizálás gazdaságba történő zökkenőmentes integrálására a felkészültséget tekintvea rangsor élén Dél-Korea, Németország és Szingapúr állnak.

Az “Automatizálás Felkészültségi Index (ARI): Ki áll készen az innováció következő hullámára? ("The AutomationReadiness Index (ARI): Who Is ReadyfortheComingWave of Innovation?") - című jelentés leszögezi, hogy még a legjobban felkészült országoknak is hatékonyabb oktatáspolitikát és képzési programokat kell kidolgozni, illetve nagy hangsúlyt kell fektetni a teljes szakmai pályafutást végigkísérő folyamatos tanulásra. 

A jelentés ajánlása, hogy az oktatáspolitikai lépések és a képzési programok biztosítsák, hogy az automatizálási technológiák és a mesterséges intelligencia (AI) gyors bevezetése esetén az emberek fel legyenek készülve azokra új, emberközpontúbb munkafeladatokra, amelyeket olyan ütemben kell majd kialakítani, ahogy a robotok és az algoritmusok egyre több rutinszerű, automatizálható feladat végzését veszik át.

„A jelentés bemutatja a jövőbeni sikerhez vezető utat. Meg kell fogadnunk, és élnünk kell ezekkel a javaslatokkal,” –mondja Ulrich Spiesshofer, az ABB vezérigazgatója. „Napjainkban az innováció olyan ütemű, és a foglalkozások változása olyan sebességű, hogy mindenkinek hozzá kell férnie az élethosszig tartó tanulás lehetőségéhez. Az emberi lehetőségek felelős, technológiával történő kibővítése, amihez párhuzamosan folyamatos oktatás és képzés társul, előmozdítja a gazdasági jólétet és a növekedést.”

A jelentés, amely az automatizálási felkészültség alapján25 országot vizsgált és rangsorolt, megállapítja, hogy a világ számos országában még csak most kezdik felismerni a mesterséges intelligenciában, valaminta robotikára alapozott automatizálásban rejlő lehetőségeket és kihívásokat. A tanulmány leszögezi, hogy „a kormányok, az ipar, az oktatási szakemberek és más érdekelt felek között nagyobb fokú együttműködés szükséges ahhoz, hogy a politikai döntéshozatal lépést tudjon tartani az automatizálás terén zajló innovációval.”

A jelentés aláhúzza, függetlenül attól, hogy a politikai döntéshozók felkészültek-e rá vagy sem, a vállalatok gyorsan integrálják tevékenységeikbe az AI-t és a fejlett robotikát. Mivel a bevezetési folyamat üteme a következő években tovább gyorsul, így a gazdaságokra és munkaerőre gyakorolt hatásuk, s ezzel együtt a koncentráltabb oktatás és képzés iránti igény, egyre világosabbá, egyre sürgetőbbé válik.    

Dél-Korea, Németország és Szingapúr mellett, a változások új hullámára leginkább felkészült országok között az ARI alapján az első tíz közé sorolt országoka következők: Japán, Kanada, Észtország, Franciaország, Egyesült Királyság, USA és Ausztrália.

 

A jelentésben közreadott elemzés egyrészt a The Economist Intelligence Unit által megalkotott új, eredeti indexen, illetve azokon a mélyinterjúkon alapszik, amelyeket a téma szakértőivel folytattak világszerte. A rangsort 52 kvalitatív és kvantitatív mutató alapján állították fel.  Az egyes mutatókat automatizálási, oktatási és közgazdasági szakemberek választották ki. 

 

Az ABB az együttműködő robotjával, YuMi-val, valamint a monitoring és vezőrlő automatizálási rendszerekhez kifejlesztett digitális megoldásait felsorakoztató ABB AbilityTM platformján kínált portfóliójával segíti a gyártókat, hogy kialakítsák a jövő gyárait, amelyekben a robotok mellett dolgozó ember továbbra is fontos szerepet játszik majd a tevékenységekben.

Az emberek és robotok közötti együttműködés ezen új paradigmája előrevetíti annak a lehetőségét, hogy a rutin feladatoktól megszabaduló ember az idejét és az energiáját a több tehetséget és nagyobb fokú szakértelmet igénylő, értékesebb munkára fordítja majd, az ismétlődő, fizikai erőt igénylő vagy veszélyes munkákat pedig a robotokra bízza.  Az ilyen új típusú munkafeladatok köre valószínűleg kiterjed majd a robotok által végzett folyamatok és műveletek megtervezésére, illetve a gépek által végzett munkák ellenőrzésére és felügyeletére is.  

Ideális esetben az intelligens automatizáláson alapuló gyáripari gazdaságra történő sikeres átállás lehetőséget kínál az emberi tehetségnek a magasabb szintű termelékenység elérésére, és arra, hogy motiválóbb, magasabb szakértelmet igénylő állásokat hozzon létre.

A jelentés azonban arra is rámutatat, hogy a felvázolt szebb jövő elérése azt is megköveteli, hogy az országok többségének emelnie kell a szakképzési programok színvonalát. A jelentés szerzői szerinti a tudomány, a technológia, a műszaki tudományok és a matematika továbbra is fontos részét képezi majd a tanterveknek, azonban az automatizálás és az AI fokozza azigényt az alapvető oktatási programok és az új típusú tanárképzés iránt is.

Az ABB és a The Economist Intelligence Unit azt tervezi, hogy az ARI-szempontú felmérést évente elvégzi, és az országok rangsorát az eredmények alapján frissíti. Így az index betöltheti célját, azaz olyan eszközzé válhat, amely segítségével a kormányok folyamatosan olyan politikát alakíthatnak ki, illetve folytathatnak, amely támogatja a sikeres részvételt a magasan automatizált és fokozottan digitalizált globális gazdaságban.

Az ABB a maga területén digitális munkahelyi környezet kialakításával, valamint munkatársainaka digitális és az automatizálási eszközök használatát oktató képzésekkel készül a jövőre. Az ABB támogatja a kutatóközpontjaiban folyó innovációt, de ezt a célt szolgálja a kockázati tőkebefektetési szervezetén, az ABB TechnologyVenture-ön (ATV) keresztül a startup-okkal kötött együttműködési partnerség is.

A globális politikájában és az oktatás terén az ABB továbbra is elkötelezetten folytatja a kereskedelmi testületekkel, a multilaterális szervezetekkel és a felsőoktatási intézményekkel megkezdett munkát. A vállalat készen áll arra is, hogy igény esetén tájékoztassa a politikai döntéshozókat is, és ezáltal elősegítse, hogy a társadalom profitálni tudjon a magasabb termelékenységet és tartalmasabb foglalkozási lehetőségeket kínáló intelligens automatizálás előnyeiből.

Az ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) úttörő technológiák vezető fejlesztője és szállítója az energetikai termékek, a robotika és hajtások, az ipari automatizálás és az energetikai hálózatok terén. Ilyen termékeket kínál világszerte a közüzemi energiaszektorban, az iparban, a közlekedésben és az infrastrukturális szektorban működő vevőinknek. Az innováció terén több mint 130 éves múlttal rendelkező ABB napjainkban az ipari digitalizálás jövőjét formálja két világos értékajánlatával, amelyek alapján többletértéket biztosító megoldásokat kínál vevői számára a következő területeken: az elektromos energia eljuttatása az erőművektől a fogyasztóig, illetve az ipari vállalatok automatizálása a természeti erőforrások kitermelésétől a késztermékek gyártásáig. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által szabályozott, teljesen elektromos hajtású autók számára rendezett versenysorozatot a Formula-E névadó partnereként támogató ABB az e-mobilitás határainak kitolásával jelentősen hozzájárul a fenntartható jövő építéséhez. Az ABB több mint 100 országban működik, és 135 000 főt alkalmaz. www.abb.com

 

Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű-, valamint energiaszektorban.

 

ABB weboldal: http://new.abb.com/hu

Facebook oldal: https://www.facebook.com/ABBMagyarorszag

2018.05.07.