Az innováció világából

A világ legnagyobb tehetségkutató versenyén Hegyesi Donát a legjobbak között

A Magyar Innovációs Szövetség a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen 1. díjban részesült Hegyesi Donát részére biztosította, hogy az Intel ISEF-en részt vehessen. A versenyre Hegyesi Donátot felkészítette, ill. elkísérte Ivánka Gábor, zsűritag.

Az Intel ISEF rendezvény kétlépcsős. A versenyzőktől a nemzetközi zsűri angol nyelvű nevezési anyagokat kér előzetesen a projektről. Ezt követően a kiállítással egybekötött döntőn több mint 1000 tudós, mérnök és matematikus személyes interjúk során győződik meg a versenyzők felkészültségéről, és alakítják ki a végleges sorrendet.


Hegyesi Donát, Tóth Árpád Gimnázium érettségiző diákja, egy ún. egy az egy elleni pókerrobotot tervezett, mellyel a mérnöki kategóriában második helyezést ért el, így 1500 dolláros pénzjutalomban is részesült, valamint az M.I.T. díjaként elneveznek róla egy kisbolygót.

Az egy az egy elleni pókerrobotot célja a szórakoztatás, de e mellett a játékos még a saját taktikáján is csiszolhat. Ahhoz, hogy a robot pókerezni tudjon elengedhetetlenül fontos a lapok, illetve a zsetonok észlelése és felismerése. Mindezt 2 webkamera képének elemzésével oldotta meg a pályázó. A program futását a képelemzés és a pókerező algoritmus nagysága miatt kisméretű ipari számítógépre bízta. A robotkart egy Atmega 328-as mikroprocesszor vezérli. A játékhoz a fiatal egyedi színkóddal ellátott lapokat és zsetonokat készített. A robottal való játék élvezetes, sebessége jó.

A Magyar Innovációs Szövetség 2014. június 10-11-én, a Design Terminálban, Budapesten, az idei, a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legtehetségesebb fiataljait is bemutatja, akik közül kiválasztja majd a nemzetközi versenyeken szereplő fiatalokat.

Forrás: MISZ hírlevél
 
LEGOLVASOTTABB HÍREKarrow


PROJEKTEK arrow

ECOS4IN
2019.05.24.

INNOGROW
2019.05.24.

SKILLS+
2019.05.24.

SYMBI
2019.05.24.

E-CONOMY
2018.11.30.

femcoop PLUS
2016.10.16.