Kevés társaság készült fel a nagy ugrásra

Cimkék: 

Nagyobb egyenlőséget és stabilitást hozhat a gazdaságban az ipar 4.0 gyárak elterjedése, s bár az automatizáció miatt sok munkahely megszűnik, a brit tapasztalat azt mutatja, hogy még több jön létre.

A felső vezetők közül kevesen vannak meggyőződve arról, hogy saját cégük teljesen felkészült az ipar 4.0 kínálta lehetőségekre – többek közt ez derül ki a Deloitte Insights kutatásából. A tanulmány rámutatott arra is, hogy a cégek jelentős részénél úgy látják, nem áll rendelkezésükre az a munkaerő, amelynek segítségével képesek lesznek szembenézni a jövő kihívásaival.

Az ipar 4.0 számos fizikai és digitális technológia, a fejlett elemzőrendszerek, a mesterséges intelligencia (AI), a kognitív technológiák és a dolgok internete kombinálásával lehetőséget kínál arra, hogy valóban digitális vállalkozások jöhessenek létre, amelyek a mainál jóval több és pontosabb információ birtokában hozhatnak döntéseket – mutatott rá közleményében a Deloitte. Ám kérdésesnek nevezték, hogy mennyire készültek fel az új korszakra a cégek, illetve hogyan látják helyüket és szerepüket az új ipari forradalomban és a társadalom átformálásában.

A kutatásban részt vevő vállalati vezetők többsége, 87 százaléka úgy látja, hogy az ipar 4.0 nagyobb egyenlőséget és stabilitást hoz majd a gazdaságban. Bár a pozitív hatások egyértelműek, az már kérdéses, hogy mennyire képesek élni e lehetőségekkel a cégek. Tudniillik a megkérdezettek alig 14 százaléka jelezte, hogy teljes mértékben úgy gondolja: saját vállalata felkészült az új ipari forradalom kínálta lehetőségek kihasználására.

Noha a többség elégedett az oktatással, ennek ellenére a kutatás során megkérdezettek mindössze negyede vélte úgy, hogy rendelkezik azzal a munkaerővel és tudással, amely szükséges az érvényesüléshez az új ipari forradalomban. De az is látszik, hogy a vállalkozások elszántak a fejlesztések terén. A válaszadók 84 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a cégüknél mindent megtesznek annak érdekében, hogy megfelelő munkaerő álljon rendelkezésre az ipar 4.0 kihívásainak kezeléséhez.

Napjainkban szenvedélyes vita folyik arról, hogy vajon a fejlett technológiák, a robotok mennyi munkahelyet vesznek el az emberektől, és mihez kezdhetnek azok, akik elveszítik állásukat. Nem szabad azonban megfeledkezni róla, hogy a fejlődés új lehetőségeket is hoz. Erre jó példa az Egyesült Királyság, ahol 2001 és 2015 között 800 ezer munkahely szűnt meg a technológiai átállás miatt, ugyanakkor az innováció következtében 3,5 millió új állás jött létre – mondta Mérth Balázs, a Deloitte tanácsadási üzletágának vezető partnere.

2018.07.05.