1 perc alatt feltölthető egy új akkumulátor

Cimkék:  innováció, Nanotechnológia, Technológia Transzfer

Az érdekes izraeli fejlesztés nem húzza sokáig, de a feltöltést alig 1 percre rövidíti le.

Csaknem egy évvel ezelőtt olvashattunk az izraeli StoreDot cég találmányáról, amelynek feltöltése mindössze fél perc alatt megvalósítható volt, bár akkor még három éven belül ígérték a kereskedelmi forgalomban történő megjelenést. Azóta tökéletesítették a megoldást, így az már jövőre felbukkanhat a piacon. 

A Guardian cikkéből most az derül ki, hogy a StoreDot jelenlegi prototípusa egy perc alatt feltölthető, bár egyelőre nem húzza olyan sokáig, mint a hordozható eszközökben használt hagyományos változatok. Az üzemidő mintegy harmadával rövidebb a megszokottnál, cserébe viszont órákat takaríthatunk meg a feltöltéssel, így bár továbbra is érdemes lesz magunknál tartani a töltőt (ahogy egy felmérés szerint az aktív felhasználók 60 százaléka most is ezt teszi), legalább nem kell sokáig babrálunk azzal. 15 gyártóval tárgyalnak a minél szélesebb körű rajt érdekében, a speciális csomag árát pedig nagyjából 30 fontra saccolják, vagyis ennyivel kellene többet fizetnünk ezekért az okostelefonokért. 

Érdekesség, hogy maga a cég a Tel Aviv Egyetem nanotechnológiai részlegéből nőtt ki, mégpedig akkor, amikor rájöttek, hogy bizonyos peptidek (amelyek egyébként Alzheimer-kórt okozhatnak) jól tárolják az elektromos töltést, így akár más területen is felhasználhatók. Két ilyen molekula kombinálásával egy 2 nanométeres kristályt hoznak létre, ezek a „nanopontok” képezik a technológia alapját. A gyors feltöltéshez azonban saját töltőre van szükség, amely akár 80 ampert is megfelelő módon pumpálhat az egységbe, vagyis a megoldás csak ezzel együtt működik. A rendszer sajnos nem ültethető át a már piacon lévő készülékekbe, mivel itt a különleges akkumulátor és a töltő mellett a megfelelő elektronikát is mellékelniük kell, amely a hatékony energiafelhasználásért felel.

A piacon való debütálást 2016 végére ígérik, két évvel később azonban már az üzemidőben is lenyomnák a hagyományos akkumulátorokat, így átlagban egy teljes napot is kihúzna egy-egy példány. Saját elemzésük szerint a felhasználók 30 százaléka hajlandó többet fizetni egy ilyen megoldásért, ezzel a teljes piac 2 százalékát kaparintanák meg.

Forrás: sg

2015.02.26.