Az innováció világából

1 perc alatt feltölthető egy új akkumulátor

Csaknem egy évvel ezelőtt olvashattunk az izraeli StoreDot cég találmányáról, amelynek feltöltése mindössze fél perc alatt megvalósítható volt, bár akkor még három éven belül ígérték a kereskedelmi forgalomban történő megjelenést. Azóta tökéletesítették a megoldást, így az már jövőre felbukkanhat a piacon. 

A Guardian cikkéből most az derül ki, hogy a StoreDot jelenlegi prototípusa egy perc alatt feltölthető, bár egyelőre nem húzza olyan sokáig, mint a hordozható eszközökben használt hagyományos változatok. Az üzemidő mintegy harmadával rövidebb a megszokottnál, cserébe viszont órákat takaríthatunk meg a feltöltéssel, így bár továbbra is érdemes lesz magunknál tartani a töltőt (ahogy egy felmérés szerint az aktív felhasználók 60 százaléka most is ezt teszi), legalább nem kell sokáig babrálunk azzal. 15 gyártóval tárgyalnak a minél szélesebb körű rajt érdekében, a speciális csomag árát pedig nagyjából 30 fontra saccolják, vagyis ennyivel kellene többet fizetnünk ezekért az okostelefonokért. 

Érdekesség, hogy maga a cég a Tel Aviv Egyetem nanotechnológiai részlegéből nőtt ki, mégpedig akkor, amikor rájöttek, hogy bizonyos peptidek (amelyek egyébként Alzheimer-kórt okozhatnak) jól tárolják az elektromos töltést, így akár más területen is felhasználhatók. Két ilyen molekula kombinálásával egy 2 nanométeres kristályt hoznak létre, ezek a „nanopontok” képezik a technológia alapját. A gyors feltöltéshez azonban saját töltőre van szükség, amely akár 80 ampert is megfelelő módon pumpálhat az egységbe, vagyis a megoldás csak ezzel együtt működik. A rendszer sajnos nem ültethető át a már piacon lévő készülékekbe, mivel itt a különleges akkumulátor és a töltő mellett a megfelelő elektronikát is mellékelniük kell, amely a hatékony energiafelhasználásért felel.

A piacon való debütálást 2016 végére ígérik, két évvel később azonban már az üzemidőben is lenyomnák a hagyományos akkumulátorokat, így átlagban egy teljes napot is kihúzna egy-egy példány. Saját elemzésük szerint a felhasználók 30 százaléka hajlandó többet fizetni egy ilyen megoldásért, ezzel a teljes piac 2 százalékát kaparintanák meg.

Forrás: sg