ERFA

Nyitólap :: Az innováció világából

Új egyetemi menedzserképzés segíti a tudástranszfert, a kutatás-fejlesztést és az innovációt

A hazai innovációs rendszer megújításának egyik legfontosabb célkitűzése, hogy az egyetemi tudásközpontok és a vállalati szféra szoros együttműködése mindinkább elősegítse a kutatás-fejlesztési tevékenység gyakorlati hasznosulását. A Budapesti Corvinus Egyetem és a Pannon Egyetem ma közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal szakmai támogatásával 2020 februárjától új egyetemi szakirányú továbbképzést indít kutatási és innovációs menedzserek képzésére.

2020.01.06. ...bővebben >

Határozzuk meg közösen a magyar gazdaság fejlesztési irányait!

A 2021-2027-es uniós programozási ciklus tervezési feladatainak egyik meghatározó pontja az Intelligens Szakosodási Stratégia (S3) tervezése. A dokumentum elkészítése és megvalósítása az új programozási ciklusban az uniós források lehívásának a feljogosító feltétele.

2019.12.20. ...bővebben >

Egyetemi szaktudás vállalati igényekre szabva: megalakulnak a Területi Innovációs Platformok (TIP)

Területi Innovációs Platformok néven, az egyetemek tudására építve indulnak az innovációt erősítő térségi szerveződések.

2019.11.08. ...bővebben >

Új alapokra került az innováció

Az állam 32 milliárd forinttal emeli az innováció támogatását a jövő évi költségvetésben, ami további 50-100 milliárdos piaci befektetést is generálhat – mondta a Világgazdaságnak Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke. A kutatás-fejlesztési ráfordítás terén előbb az uniós átlag utolérése, majd 2030-ig a GDP-arányos 3 százalék a cél.

2019.10.25. ...bővebben >

Több magyar szabadalomra, találmányra van szükség

Huszonöt százalékkal emelkedett az NKFI Alapban rendelkezésre álló források összege, így 2020-tól jelentős forrástöbblet jut kutatás-fejlesztésre.

2019.09.19. ...bővebben >

Innovációs eredményeink

Megjelent a 2019. évi globális innovációs index (GII) szerinti országrangsor, amelyet minden évben a Cornell egyetem üzleti iskolája, az INSEAD felsővezető-képző, valamint a WIPO (Szellemi Tulajdon Világszervezete) kutatói együttesen állítanak össze és elemeznek.

2019.08.26. ...bővebben >

Ezüstérem a a 34. Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Versenyen.

A 34. Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Verseny 2019. július 20. és 25. között, Makaóban került megrendezésre. Idén 52 külföldi országból, több száz nemzetközi résztvevője is volt a versenynek, 88 projekttel. A megmérettetésen Magyarországot a szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Gimnázium két diákja.

2019.08.01. ...bővebben >

Pályázható a piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatására kiírt 45 milliárdos felhívás

Nagy várakozás előzte meg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal idei legnagyobb volumenű, 45 milliárd forint forrást kínáló pályázatát, amely a kkv-k és nagyvállalatok innovációját, valamint kutatás-fejlesztési együttműködéseit támogatja. Az előzetes ütemtervnek megfelelően most megnyílt a felhívás kitöltőprogramja, amelyen keresztül 2019. július 19-től nyújthatók majd be a pályázatok.

2019.07.19. ...bővebben >

Világszínvonalú kutatói környezet a debreceni atommagkutatóban

Világszínvonalú kutatói környezetet alakítottak ki a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) debreceni Atommagkutató Intézetének (Atomki) tandetron laboratóriumában, a projekt megvalósításához több mint 941 millió forint támogatást nyertek el a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázatán.

2019.05.30. ...bővebben >

Kihirdették a tudományos-innovációs ifjúsági tehetségkutató eredményét

Három első, három második és négy harmadik díjat adtak át a 28. Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny eredményhirdetési ünnepségén szerdán Budapesten, további tíz pályázat kiemelt dicséretben részesült.

2019.05.30. ...bővebben >

Afrikát is meghódítja a magyar talajkondicionáló innováció

Megkapta a forgalmazási engedélyt Kenyában a magyar Water&Soil Kft. készítménye, amely öntözés nélküli mezőgazdasági művelésben 6-20 százalékos terméshozam-többletet, öntözéses gazdálkodásban pedig 50 százalékos vízmegtakarítást tesz lehetővé.

2019.05.30. ...bővebben >

Zalaegerszegen indította első 5G-bázisát a Vodafone

A Zala ZONE Járműipari Tesztpálya ünnepélyes megnyitója alkalmából a Vodafone a tesztpályán indította el saját frekvenciáján Magyarország első élő, állandó, hálózatába kapcsolt 5G bázisállomását. Az esemény résztvevői kipróbálhattak egy olyan távvezérléssel működő autót, amelynek irányítása a pálya melletti távoli vezetőülésből 5G kapcsolaton keresztül valósult meg.

2019.05.24. ...bővebben >

Másfélmilliárd forintos keretösszeggel indul az Ipar 4.0 támogatási program

z Innovációs és Technológiai Minisztérium által gondozott Ipar 4.0 támogatási program 2019-ben is 1,5 milliárd forint forrással járul hozzá az innovatív újraiparosításhoz, elsősorban az innovációs tevékenységeket és azok eredményeinek ipari alkalmazását helyezve előtérbe – közölte Szigeti Ádám, a tárca innovációért felelős helyettes államtitkára.

2019.05.24. ...bővebben >

Globális versenybe kapcsolja be Európát a zalaegerszegi tesztpálya

A létesítmény hozzájárul a magyar kutató-fejlesztő tevékenységek bővüléséhez és munkahelyeket teremt.

2019.05.24. ...bővebben >

Konferencián ismertették az élelmiszeripari innovációk finanszírozási lehetőségeit

Az elmúlt időszakban a finanszírozási palettán számos olyan pénzügyi termék, illetve megoldás jelent meg, melyek segíthetik az élelmiszergazdasági innovációk finanszírozását. Ezek áttekintése és az innovációk ösztönzése volt fókuszban május 17-én, az első alkalommal megrendezésre került Élelmiszergazdasági Innovációk Finanszírozási Konferenciáján.

2019.05.24. ...bővebben >

Dobogós lett egy magyar startup a nagy nemzetközi energetikai versenyen

A technológiai innovációkra szakosodott startup vállalkozások legnagyobb kelet- és közép európai energetikai versenyén, a PowerUp krakkói döntőjében harmadik lett a magyar V-Chiller csapata - közölte a versenyt szervező InnoEnergy csütörtökön az MTI-vel.

2019.05.24. ...bővebben >

ITM: Magyarország folyamatosan erősíti infokommunikációs pozícióját

Magyarország folyamatosan erősíti hagyományosan jó pozícióját az infokommunikációban, szélessávú hálózatának kiterjedtsége meghaladja az európai átlagot, a 4G mobilkommunikációban pedig a világ élmezőnyébe tartozik – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára pénteken, a távközlési világnap alkalmából.

2019.05.17. ...bővebben >

Az Európai Innovációs Tanács új pályázatai támogatják az innovációt

Új megközelítéssel támogatják a kutatókat és az innovátorokat az Európai Innovációs Tanács (European Innovation Council, EIC) pályázati konstrukciói, a következő két évben több mint 2 milliárd euró forrásból – mondta Szigeti Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) innovációért felelős helyettes államtitkára pénteken, Budapesten.

2019.05.17. ...bővebben >

Élelmiszergazdasági Innovációk Finanszírozási Konferenciájára

Az élelmiszergazdaság ötvözése a digitális technológiákkal Magyarországon az elmúlt pár évben különösen jelentős kutatás-fejlesztési és gazdaságélénkítő potenciállal bíró területté vált, az agrár- és élelmiszeripari szereplők által igényelhető innovációs megoldások az ágazat kitörési lehetőségeit jelentik.

2019.05.10. ...bővebben >

Ötven magyar csapat készülhet a nemzetközi Lego-robotépítő versenyre

Idén Magyarország rendezi a nemzetközi Lego-robotépítő verseny döntőjét, amelyre ebben az évben ötven magyar iskolai csapat készülhet az innovációs tárca támogatásával.

2019.05.10. ...bővebben >

PROJEKTEK arrow

ECOS4IN
2019.05.24.

INNOGROW
2019.05.24.

SKILLS+
2019.05.24.

SYMBI
2019.05.24.

E-CONOMY
2018.11.30.

femcoop PLUS
2016.10.16.